Ex-vd spökar förIntentias storägare

Intentias avpolletterade grundare Björn Algkvist sitter fortfarande på en cornerposition som delägare. Det ger huvudbry för den nya storägaren Symphony, som ogärna ser att Algkvists aktier hamnar i konkurrerande händer.

Björn Algkvist har på bara några månader fått lämna både vd-posten och styrelsen i affärssystemföretaget Intentia. Samtidigt har han tvingats acceptera att hans aktieinnehav har spätts ut kraftigt på grund av nyemissioner till de nya amerikanska storägarna Symphony Technology Group och Tennenbaum Capital Partners.

VÅGMÄSTAREN: Björn Algkvist har fortfarande en corner i Intentia.

Men Björn Algkvist kontrollerar efter en snart genomförd nyemission fortfarande drygt 15 procent av rösterna och är därmed inte helt uträknad som maktperson i Intentia. Nyligen fick Björn Algkvist rätt att när som helst sälja sina röstsvaga B-aktier. Det tidigare inlåsningsavtalet, som skrevs med Symphony Technology i början på året, gäller dock fortfarande hans röststarka A-aktier.

Det är en indikation på att Symphony Technology tänker lägga sig i aktiepostens framtida öde. Även om det är tydligt vem det är som styr Intentia i dag kan inte den amerikanska huvudägaren riskera att Algkvists A-aktier hamnar i fel händer. Intentia har nog med problem och vill skippa brottas med en eventuellt konkurrerande storägare med en egen agenda.

Problemet är dock inte helt lättlöst. Symphony kan inte på egen hand köpa A-aktierna eftersom dess ägarandel då skulle passera budpliktsgränsen som från och med 1 september sänks till 30 procent.

Ingen omstämpling
Den bekvämaste lösningen är att Björn Algkvist konverterar A-aktierna till B-aktier, en enkel åtgärd som redan är reglerad i bolagsordningen. Björn Algkvist vill inte kommentera de pågående diskussionerna mellan ägarna men avfärdar alla tankar på en sådan omstämpling:

– Det finns inte på dagordningen, säger han till Affärsvärlden.

En annan lösning som säkert tilltalar Symphony är att Tennenbaum köper Algkvists A-aktier. De kommer efter nyemissionen att ha drygt 11 procent av rösterna och kan därmed köpa posten utan att passera budpliktsgränsen. Tennenbaum lär inte heller sätta sig på tvären som storägare. Banden mellan bolagen är starka efter det att Symphony och Tennenbaum i fjol köpte ut det amerikanska bolaget Information Resources från Nasdaq-börsen.

Ett alternativ är att ett antal ägare delar A-aktierna mellan sig eller att ett nytt avtal skrivs som förbjuder Björn Algkvist att sälja aktierna till en ensam ägare i framtiden.

Vid en snabb affär återstår också att lösa prisfrågan. Värderade till aktuell börskurs är Björn Algkvists drygt 2,8 miljoner A-aktier bara värda 25 miljoner kronor, men mycket lite talar för att han skulle sälja posten på denna nivå. Med stor säkerhet måste ett bud sockras rejält.

Beskedet är att parterna ska ha löst problemet med A-aktierna senast den 30 oktober. För Björn Algkvist kan det betyda att han lämnar Intentia med mer pengar än vad värderingen på börsen visar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF