Expertens tre scenarion för en börsbubbla

Den kända investeraren Mark D. Cook ger tre scenarion för vad som kan hända när en börsbubbla uppstår.

Mark D. Cook har arbetat som handlare i drygt 30 år och skriver återkommande i affärstidningar som exempelvis Barron’s och Marketwatch. Han är också medförfattare till boken Prepare now and survive the coming bear market.

Cook menar att ”tjuren” har lämnat den amerikanska börsmarknaden och han har länge varnat för en kommande björnmarknad.

Även om kurserna kan nå nya höjder varnar han för att investera större delen av portföljen i aktier.

För Marketwatch beskriver han nu tre olika scenarion för vad som kan hända när marknaden har blåst upp en prisbubbla.

1. Tappad tro
Marknaden visar rekordnoteringar, ”men volymerna är inte där och inte heller entusiasmen”, säger Mark Cook till Marketwatch. Kurserna börjar nu sakta svänga ned medan investerare hoppas på att de ska studsa upp igen. Men det gör de inte. Kanske tar marknaden tre steg tillbaka och sedan ett framåt.

2. Svart svan
En stor nyhetshändelse kommer som en blixt från klar himmel och skadar marknaden. I det här scenariot går nedgången mycket snabbare. När snöbollen väl är i rullning växer nedgången i en allt snabbare takt. Det är detta som de flesta experter tror ska inträffa, ”vilket säger mig att det inte lär ske på det sätt som man förväntar sig”, säger Mark Cook till Marketwatch.

3. Långsam och smärtsam
En långsam kursdämpning följer på en period där börsindex rört sig sidledes under en längre tid och volatiliteten på marknaden är låg. ”Utåt sett ser marknaden frisk ut men på insidan är den väldigt svag”, säger Mark Cook.

(Källa: Marketwatch)

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco