Experter: Två dubbelhöjningar av Riksbanken kan ligga i korten

Inflationssiffrorna i maj kom in över förväntan. Nu tror experterna att Riksbanken höjer räntan med 50 punkter juni - och att centralbanken kan komma att höja räntan med 0,50% även under hösten.
Riksbanken
Riksbanken. Foto: Hasse Holmberg / TT

KPIF-inflationen i Sverige steg till 7,2% i maj jämfört med 6,4% i april. Inflationstakten var enligt SCB den högsta sedan 1991. Siffran var också högre än väntade 7,0%.

Jämfört med månaden före steg KPIF 1,0%, även det högre än väntat.

”Sammantaget är uppgången i inflationen bred, och speciellt den uppåtgående trenden i tjänsteinflationen är ett huvudbry för Riksbanken. Vi står fast vid vår prognos om att Riksbanken höjer räntan med 50 punkter i juni, 50 punkter i september och 25 punkter i november”, skriver Nordeas Torbjörn Isaksson i en kommentar.

Även Swedbank skriver i en snabbkommentar att inflationssiffrorna cementerar behovet av en höjning på 50 punkter i juni. De pekar på att kärninflationen var drivande och att Riksbankens inflationsscenario som ligger till grund för Riksbankens räntebana uppenbarligen är utdaterad.

”Riksbanken kommer behöva agera kraftigare och snabbare. Vi håller fast vid vår prognos om en höjning på 50 punkter i juni, men ser också en tilltagande risk för ännu en 50 punktershöjning under hösten”, skriver de.

På Handelsbanken reviderar man nu upp ränteprognoserna. Man trodde tidigare på en 50 punktershöjning i juni, med 25 punktershöjningar under varje möte fram till och med april

”Efter dagens hetare inflationstryck ändrar vi vår prognos till att Riksbanken agerar mer aggressivt med även en 50 punktershöjning i september. Det ska jämföras med Riksbankens aprilkommentarer om ’två eller tre’ 25 punktershöjningar under resten av 2022”, skriver de.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.