Facit på Ratos-kåken och Telenors ”Com Hem”

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljen om ett fortsatt kurspressat Pandora, ett Telenor som "gör en Com Hem" samt ett Ratos som slaktar en helig ko och säljer huvudkontoret strax över vårt grova estimat.
Facit på Ratos-kåken och Telenors ”Com Hem” - jekport3_binary_6899829.png

Nordiska Värdeportföljens avkastningsläge är detsamma som senaste veckorna: övervikt mot defensiva värdecase och försiktighet med cykliska, belånade innehav ger ingen avkastning som matchar ett pånyttfött cykliskt topprally. Särskilt inte när portföljens största värdecase arbetar i motsatt riktning.

Modellportföljen fäster blicken längre ut i tiden, på hur värdecasen bevisar sig eller faller igenom på egna meriter, snarare än på hur följsamma de är mot index.

De närmsta veckorna blir dock intressanta även ur det korta perspektivet, för nu vankas snart rapportperiod. Förhoppningen där är att portföljens:

  • Större värdecase i defensiva branscher, som Europris, Millicom och Telenor, levererar stabil tillväxt i de lågvärderade kassaflödena.
  • Turnaroundbolag, som Multiconsult, Oriflame, Pandora och Ratos rider ut stormar eller visar upp fler friska skott.
  • Småbolag, som Allgon, Arise, Eolus Vind och Insr, bevisar att de förtjänar att upptäckas av fler, inte minst institutionellt kapital.

 

EN STOR ÅTERFÖRSÄLJARE GER INTE HELA BILDEN

Största innehavet Pandora (20 procent) har hämmat portföljen med fortsatt svag kursutveckling.

Den gångna veckan har den större amerikanska återförsäljaren Signet guidat om fallande jämförbar försäljning under innevarande räkenskapsår samt om nettostängningar av motsvarande 2,5-3,5 procent av dess butiksgolvyta. Pandora-specifikt var beskedet från Signet dock återigen inte tydligare än att Signets Pandora-försäljning uppvisade nedgång (”declines”) även i senaste kvartalet.

Kommentar:

Att fysiska butikskedjor inom modekänsliga produkter har det allmänt tufft är ingen blixt från ovan. Samtidigt bör påpekas att Signet är en av flera Pandora-återförsäljare.

Pandoras nuvarande strategi är att återinvestera mer i sin egen butikskedja samt nätbutik än i återförsäljar- samt franchiseled. Tappen i de sistnämnda försäljningskanalerna måste vägas upp av tillväxt i de egna förstnämnda.

Kris har redan tagits ut i aktiekursen och bolaget är både höglönsamt och finansiellt starkt. Därför kan Pandoras omställningsfas få bli både besvärlig och utdragen utan att det förstör smyckesplattformens chanser att gå in i en mer mogen fas.

TAR KOMMANDOT I FINLANDS ”COM HEM”

Telekomoperatörsinnehavet Telenor (bevakningspost på 1 procent av portföljvärdet) slår till med förvärvsavtal på en 54-procentig ägarmajoritet i Finlands stora utmanaroperatör DNA.

Telenor betalar 20,9 euro per aktie, eller totalt 1,5 miljarder euro, för de 54 procenten och affären väntas utlösa budpliktsbud på resterande aktier för samma prisnivå.

Kommentar:

Telenor betalar runt ev/ebitda 11 för DNA. Det är inte farligt dyrt:

  • Dels då där bör finnas synergier från att nu ha fått till en nu pan-nordisk plattform.
  • Men även då DNA:s tredjeposition inom finländsk mobiltelefoni i sig är en skapligt stor och stark tårtbit i en snabbväxande oligopolmarknad: Efter Elisas 39 procentiga marknadsandel kommer Telia32 procent, men DNA är inte långt därefter på 28 procent.
  • Därutöver är DNA störst inom kabel-tv, med 35 procents marknadsandel, och tvåa inom bredband, med 28 procents andel.

Med andra ord är DNA inte helt olikt ett Com Hem, fast på en mer attraktiv finländsk marknad. Com Hem betalade Tele2 i fjol villigt motsvarande ev/ebitda 13 för initialt, enligt Factset.

DNA-affären höjer dessutom Telenors, i vårt tycke, alldeles för försiktiga skuldsättning, från runt 0,9 till runt 1,3 gånger i nettoskuld/ebitda.

FACIT PÅ PRESTIGEKÅKEN – MER ”DOLT” GULD BLAND RATOS INNEHAV

Slutligen, färskt från pressarna, har Ratos (10 procent) nu förhandlat klart villkoren för att sälja sin huvudkontorsfastighet, mer känd som Adelswärdska Huset, till staten.

Köpeskillingen blir 550 miljoner kronor och affären väntas slutföras senast den 19 juli, villkorat av att riksdagen godkänner och regeringen fullföljer.

Kommentar:

Häromveckan estimerade Affärsvärlden Analys+ fastighetens marknadsvärde till åtminstone runt 500 miljoner kronor, eller runt 1,5 kronor per Ratos-aktie. Så några kulor till blev det. Fastigheten var som bekant bokförd till endast 56 miljoner kronor så det handlar i praktiken om ett övervärde på en ”extra” halv miljard som dyker upp på kontot, utöver det bokförda värdet.

Signalvärdet att prestigekåken säljs dyrt är självklart både positivt och rationellt ur de hårt prövade Ratos-ägarnas perspektiv.

Samtidigt är Affärsvärlden Analys+ övertygade om att det går att plocka fram fler illa ”dolda” halv- och helmiljarder vid marknadsvärdering, eller opportunistiska avyttringar (exits), i långliggande Ratos-innehav.

Fundera kring vad ett Bisnode, Hent eller Ledil ja kanske till och med ett Aibel för den som vill ha cylikalitet ute i Nordsjön skulle vara värt på börsen, för en industriell köpare eller för en private equity-bransch med byxfickorna sprängfyllda av torrt krut.

Nordiska Värdeportföljen 2019-04-09 (intradag).JPGNordiska Värdeportföljen 2019-04-09 (intradag)

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(”script”)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var r=e.createElement(”script”);r.async=1,r.id=s,r.src=i,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,0,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets