Fastighetsägare vill höja hyrorna rejält

Fastighetsägare vill höja sina hyresnivåer i hyresrätterna rejält. I mellersta och västra Sverige är budet inför de kommande förhandlingarna en höjning med 10%. Det är enligt Hyresgästföreningen "oacceptabelt".
bostadsyta, bostadsmarknaden
"Nu vill Fastighetsägarna ha fem års hyreshöjningar på ett år. Det kommer innebära att människor inte har råd att bo kvar", säger Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren.

”Tio procent är egentligen en hitte på-siffra”, säger förbundschefen Erik Elmgren till SVT.

Förhandlingar sker mellan branschorganisationen Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. Rickard Ljunggren, vd för regionföreningen Fastighetsägarna GFR, menar att hyrorna behöver höjas mer än så egentligen.

”Tittar vi bara på innevarande år så handlar det kanske egentligen om att man skulle behöva en hyreshöjning på 20 till 25% bara för att täcka de kostnadsökningar som är just nu”, säger han till SVT.
Hyresgästföreningen vänder sig helt emot kraven.

”Man kan inte bara föra över hela den här kostnaden till hyresgästen. Det behöver ske på ett ordnat sätt. Nu vill Fastighetsägarna ha fem års hyreshöjningar på ett år. Det kommer innebära att människor inte har råd att bo kvar”, säger Erik Elmgren.

Sverige har cirka 1,9 miljoner hyresrätter.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder