Fed-chefen Jerome Powell signalerar räntehöjning med 50 punkter vid nästa möte

Amerikanska centralbanken Federal Reserves ordförande Jerome Powell bekräftade på torsdagen bankens beslutsamhet att tämja inflationen och signalerade för att aggressiv räntehöjning är möjlig vid nästa penningpolitiska möte den 3-4 maj. Det skriver CNBC.
Federal Reserve-chefen Jerome Powell.
Federal Reserve-chefen Jerome Powell. Foto: AP Photo/Andrew Harnik/TT
”Enligt min åsikt är det lämpligt att röra sig lite snabbare” för att höja räntorna, sa Powell när han deltog i en paneldebatt som Internationella valutafonden, IMF, anordnat.

”Jag skulle säga att 50 baspunkter kommer att vara på bordet vid mötet i maj”, sa han.

Powells uttalanden motsvarar i huvudsak marknadens förväntningar på att Fed kommer att avvika från sina vanliga höjningar med 25 baspunkter och agera snabbare för att dämpa inflationen som är den snabbaste på över 40 år.

Marknadsförväntningar om en höjning med 50 punkter i maj steg nu till en sannolikhet på 97,6% enligt CME Groups FedWatch Tool.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco