”Fed krattar för höjning”

Beslutet från Federal Reserve om att inleda neddragningen av obligationsköpen var exakt som väntat. Dock andades uttalandena om inflationen mer osäkerhet, och såväl Nordea som SEB menar att Federal Reserve kan komma att höja räntan tidigare än väntat.
Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom.
Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom. Foto: Jessica Gow / TT

Under onsdagen beslutade den amerikanska centralbanken Federal Reserve som väntat att behålla styrräntan oförändrad. Samtidigt minskas de månatliga tillgångsköpen med initialt 15 miljarder dollar, från den nuvarande nivån om 120 miljarder dollar. Köpen kommer att vara helt avslutade nästa sommar.

Enligt SEB innebär gårdagens besked att penningpolitiken går i fortsatt expansiv riktning i ytterligare ett drygt halvår. Under presskonferensen sade Fed-chefen Jerome Powell även att ”full sysselsättning kan nås nästa sommar”, något som enligt SEB:s Robert Bergqvist innebär att villkoren för att börja höja räntan då uppnåtts. Han pekar också på att Federal Reserves analys av inflationen andas mer osäkerhet.

”Att tolka Feds beslut som duvaktigt är farligt – nu har dörren öppnats för både snabbare nedtrappning av tillgångsköpen och en räntehöjning tidigare än väntat”, skriver han.

Även Nordeas Andreas Steno Larsen är inne på att Fed verkar ha mindre förtroende för en övergående inflation. Han skriver i en kommentar att banken fortsätter att se inflationsrisker och att Federal Reserve kan tvingas vidta ännu snabbare nedtrappning av tillgångsköpen.

”Vi blev inte mycket klokare över tajmingen av en potentiell räntehöjning, men Powell tog uppenbart inte avstånd från idén om att det är möjligt att höja räntan under andra halvan av 2022”, skriver han.

Även Handelsbanken pekar på att centralbanken visade en mindre övertygelse om att inflationen är övergående.

”Federal Reserve ändrade ordalydelsen angående inflationen från att hänvisa till övergående faktorer till faktorer som väntas vara övergående”, skriver de.

Samtidigt väntas effekten i marknaden bli begränsad. dock kan ytterligare tapering skapa volatilitet på obligationsmarknaden, skriver de.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets