Finalisten Nils Fredrik Lagerstrand: ”Flera konsultyrken riskerar att utraderas”

Nils Fredrik Lagerstrand är chefsjurist och vice VD på investmentbolaget Esmaeilzadeh Holding och är en av finalisterna till Årets Bolagsjurist 2024 i kategorin Årets Stjärnskott.
Finalisten Nils Fredrik Lagerstrand: ”Flera konsultyrken riskerar att utraderas” - niffe111
Nils Fredrik Lagerstrand är chefsjurist och vice VD på investmentbolaget Esmaeilzadeh Holding. Foto: Pressbild

Nils Fredrik Lagerstrand är en av tre finalister i kategorin Årets Stjärnskott 2024.

”Det känns väldigt roligt att någon först och främst nominerat mig, men också att man gjort ett litet, litet avtryck i sin lilla värld. Att någon sett hur mycket tid och tankekraft man lägger ned i sin vardag värmer”, säger Nils Fredrik Lagerstrand och fortsätter:

”För att bli ett stjärnskott tror jag att man måste omge sig av personer som hela tiden siktar mot stjärnorna. Och det gör jag dagligen. Jag har grymt duktiga och inspirerande personer omkring mig, både privat och på jobbet.”

Förutom att vara chefsjurist och ta hand om de juridiska aspekterna på investmentbolag sitter Nils Fredrik Lagerstrand med i ledningsgruppen och har även del i det operativa arbetet. Det är kanske inte så konstigt. Parallellt med juristlinjen i Lund läste Nils Fredrik Lagerstrand även företagsekonomi, men växte också upp med entreprenörskap inom familjen. En av förebilderna är hans mamma som driver egen managementkonsultbyrå i Malmö.

”Förutom att jobba med våra transaktioner håller jag koll på det legala ramverket inom hela sfären, så att bolagen upprätthåller en bra standard och struktur under sina bolagsresor. Det är lite speciellt att förhålla sig till visionärer och entreprenörer som mest ser juridiken som en hygienfaktor”, säger Nils Fredrik Lagerstrand och beskriver sin roll som att vara ”flygande målvakt” i fotboll.

Vilka är dina styrkor som bolagsjurist?

”En av mina styrkor är att jag inte är jurist ut i fingerspetsarna. Jag brinner mer för att fundera över strategi och kläcka innovativa strukturer än att ping-ponga avtal. Jag anpassar mig bra och har bra people skills. Jag försöker jobba mer med värdedrivande juridik.”

FAKTA: Nils Fredrik Lagerstrand

Namn: Nils Fredrik Lagerstrand

Gör: Chefsjurist och vice VD på Esmaeilzadeh Holding

Ålder: 33

Antal år i yrket: 10

Bakgrund: Juristexamen från Lunds universitet. Även arbetat för Vinge, Nasdaq och Fredersen Advokatbyrå.

Kuriosa: Inbiten MFF:are. ”De vinner SM-guldet med minst 10 poäng.”

Varför blev du bolagsjurist?

”Det har alltid funnits lite av en regelnisse i mig. Jag tycker samtidigt att ekonomi och näringsliv är kul och sökte mig därför till juristlinjen. När jag blev erbjuden att jobba för Saeid Esmaeilzadeh kände jag att jag skulle hitta hem i den snabbfotade entreprenöriella miljön och få vara med om att bygga bolag.”

Hur definierar du värdedrivande juridik?

”Det är effektiv och möjliggörande juridik. Juridik och strukturella frågor är en naturlig del av varje bolag, men basplattan måste vara anpassad. Frågan är om det inte måste finnas lite legal backlog i en verksamhet, annars kanske bolaget fokuserar på fel saker eller rör sig för långsamt. Jag tycker även att vi bolagsjurister måste tänka till kring vad vi kan göra i vardagen för att skapa mer värde och hålla resten av de legala pekpinnarna på en balanserad nivå.”

Hur är du som ledare?

”Jag är en person som har svårt att hålla tyst, jag säger nog alltid vad jag tycker och tänker. Jag är social och har glimten i ögat, men ger ärliga inspel när det behövs.”

Varför tror du att du är en av finalisterna?

”Just för att jag inte är jurist ut i fingerspetsarna. Jag lyckas navigera det här med att vara affärsdriven och kommersiell, att jag får juridiken att vara en integrerad del av själva affären. Medarbetarna ser mig nog inte som en jurist alla gånger, utan som en person man frågar för att få en sund åsikt eller vill involvera i viktiga beslut.”

Jobbat proaktivt

2023 beskriver Nils Fredrik Lagerstrand som ett mindre transaktionsintensivt år för Esmaeilzadeh Holding, med tanke på det svåra börsklimatet och den svaga M&A-marknaden.

”Förra året jobbade inte kapitalmarknaden med oss riktigt. Men det gav oss möjligheter att jobba mer proaktivt med våra portföljbolag och förbereda för nya bolagsbyggen”, säger Nils Fredrik Lagerstrand.

Vilka utmaningar ser du framåt?

”Alla är trötta på att prata om AI, men det går inte att undvika. Där måste vi som jurister hänga med i utvecklingen och göra oss relevanta för framtiden. Flera konsultyrken riskerar att utraderas eller omstöpas, helt eller delvis, och inte minst dagens advokatbyråer. Vad ska juniorerna göra och kommer det finnas samma möjlighet att ta betalt per timme? Jag tror det är hög tid för oss jurister att positionera oss nu, eat or be eaten”, säger han.

Vinnarna i Årets Bolagsjurist 2024 tillkännagivs den 24 april.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.