Finalisten och Sobi-juristen David Ekblad: ”M&A har hela tiden varit den röda tråden”

David Ekblad är bolagsjurist på Sobi och en av finalisterna till Årets Bolagsjurist 2024 i kategorin Årets Uppdrag.
Finalisten och Sobi-juristen David Ekblad: ”M&A har hela tiden varit den röda tråden” - DE portrait
David Ekblad är bolagsjurist på Swedish Orphan Biovitrum, Sobi, Foto: Pressbild

David Ekblad kan vinna utmärkelsen Årets Uppdrag. Han är en av två finalister som gör upp om priset.

”Det känns jätteroligt och jag är såklart väldigt hedrad över det”, säger David Ekblad.

Sedan 2019 har han varit bolagsjurist på Swedish Orphan Biovitrum, Sobi, där han främst arbetar med affärsutvecklingsfrågor. Det handlar framför allt om M&A, men även om licensavtal och distributionsavtal samt olika bolagsstyrningsfrågor.

FAKTA: David Ekblad

Namn: David Ekblad

Gör: Bolagsjurist på Swedish Orphan Biovitrum

Ålder: 47

Antal år i yrket: 22

Bakgrund: Juristexamen från Uppsala universitet och civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm. Gjorde tingstjänstgöring på Solna tingsrätt och har även arbetat på Linklaters, Mannheimer Swartling, EF Education First i Schweiz och Atlas Copco

Kuriosa: Gillar olika former av friluftsliv såsom skidåkning och jakt

Varför blev du bolagsjurist?

”Jag var kluven om huruvida jag skulle läsa ekonomi eller juridik, så det slutade med att jag läste båda utbildningarna. Juridiken är väldigt allmänbildande och passade min personlighet eftersom jag gillar att analysera, lösa komplexa problem och arbeta tillsammans med andra. Jag har haft stor nytta av min ekonomiutbildning eftersom jag jobbar i gränslandet mellan ekonomi och juridik med affärsutvecklingsfrågor. Att jag tog klivet från byrå till bolagsjurist handlar om att jag fick erbjudandet om att flytta till Schweiz och arbeta för EF.”

Hur blir man skicklig på M&A?

”Det är nog som med mycket annat, det handlar om att ha mycket erfarenhet och hårt arbete. Det roliga med M&A är alla olika typer av projekt och transaktioner. Det finns mycket likheter men varje transaktion har också någonting som är helt unikt, vilket jag tycker är roligt”, säger David Ekblad.

Vad är dina styrkor som bolagsjurist?

”Min bakgrund av både det ekonomiska och juridiska, men också att jag jobbat i olika branscher. EF är ett stort språkföretag som är tjänsteintensivt, Atlas Copco är ett fantastiskt fint industribolag. Alla tidigare erfarenheter och lärdomar har jag tagit med mig till Sobi och läkemedelsbranschen, men affärsutveckling och M&A har hela tiden varit den röda tråden.”

Både förvärv och nyemission

Sobi gjorde ett av de största förvärven i Sverige förra året då amerikanska CTI BioPharma förvärvades för 17 miljarder kronor. Under sommaren och tidig höst genomförde Sobi också en företrädesemission och tog in 6 miljarder kronor. David Ekblad var involverad i båda bitarna.

”Det var intensivt under en lång period men också väldigt lärorikt. När prospektet väl gick ut kunde man ju ta lite semester”, säger David Ekblad med ett skratt.

Varför tror du att du är en av finalisterna?

”Transaktionen med CTI BioPharma står ut storleksmässigt och var en stor transaktion under ett år då M&A-marknaden var svag i övrigt. Det var såklart inte bara jag som arbetade med det här, men jag är glad över att ha varit en del av processen.”

Vilka utmaningar ser du framöver?

”Inom läkemedelsbranschen märker vi att det blir mer regulatoriskt komplext. Det tillkommer hela tiden ny lagstiftning och det gäller att hålla sig uppdaterad. Jag tror tyvärr att vi kommer få se diverse handelshinder, geopolitiska spänningar och eventuellt ekonomisk volatilitet framöver”, säger David Ekblad.

Vinnarna i Årets Bolagsjurist 2024 tillkännagivs den 24 april.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.