Fingerprint slopar resultatprognosen

Fingerprint Cards sänkte på morgonen försäljningsprognosen för 2014 rejält: från "över" 500 miljoner kronor till 230-330 miljoner kronor. Bolaget slopade också resultatprognosen.

Anledningen är den stora osäkerheten i försäljningen i sista kvartalet, säger Fingerprints tillförordnade vd Jörgen Lantto till SIX News.

”Vi håller på att skapa en ny marknad, även om vi är färdiga med vår teknologi beror försäljningen på hur fort kunderna lanserar den på marknaden”, säger Lantto.

Spannet i bolagets nya prognos är stort, mellan toppen och botten på prognosintervallet för det fjärde kvartalet, som är en försäljning på 100-200 miljoner, skiljer det 100 procent.

”Det finns fortfarande en osäkerhet för oss vad gäller beställningar på nya projekt som vi satt igång och hur stora volymer på de produkter som redan finns lanserade på marknaden som vi kommer att ta under sista kvartalet. Med tanke på den osäkerheten har vi valt att ge ett stort spann helt enkelt.”

Så sent som i slutet av augusti sade Fingerprint Cards dåvarande vd Johan Carlström, som lämnat posten sedan det blivit känt att han misstänks för insiderbrott, att bolagets resultatprognoser kvarstod. Dessa var då en ebitda-marginal på över 20 procent för helåret 2014 och en ”rejäl vinst” i fjärde kvartalet. Nu slopar Fingerprint Cards resultatprognosen.

”Det kommer utifrån det stora intervallet, det är för tidigt att sluta sig till hur det här kommer att påverka nettoresultatet och därför har vi valt att vänta med den prognosen till senare”, säger Jörgen Lantto.

Det var ändå en väldigt optimistisk prognos som kvarstod i slutet av augusti?

”Det var med den visibilitet som vi hade på marknaden då, men i samband med det kommunicerade vi att vi ser ökade utmaningar att nå den här förväntade försäljningen. Och den påverkar nettoresultatet också, på ett betydande sätt.”

Så den gamla resultatprognosen gäller inte?

”Nej, den gäller inte, som en följd av den minskade försäljningen”, svarar Lantto.

Kan ni säga om ni gör nollresultat i fjärde kvartalet?

”Nej, vi vill inte kommentera det, så vi ger ingen prognos i det avseendet.”

Står du bakom de prognoser som gjordes i augusti?

”Jag var inte inblandad i kommunikationen då men bolaget har kommunicerat utifrån den visibilitet som fanns på den tiden så jag har ingen anledning att säga något annat, det kan jag inte göra. Vi har kommunicerat utifrån den kunskap som vi har haft fortlöpande under året.”

Fingerprint Cards tror dock fortsatt på en stark försäljningstillväxt framöver, och uppgav i morse att man spår en försäljning om 1 miljard kronor 2015.

”Det är vår bedömning, det är bolagets och styrelsens bedömning att det är den förväntade försäljningen vi har nästa år. Det kommer utifrån att marknaden nu är mycket bredare än tidigare”, säger Jörgen Lantto.

Fingerprint Cards aktie öppnade ned 14 procent på fredagen men har sedan dess återhämtat sig och noterades oförändrad klockan 10.30.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.