Firmafesten
Klicka här för att se tabellen med de 100 största privata ägarna
Börsnedgången på över 40 procent på 1,5 år har knappast undgått någon. Miljoner fondsparare har fått se sina innehav rasa i värde. Kunderna hos de olika fondkommissionärerna hör inte till undantagen – dåliga råd i kombination med kraftiga förluster har lett till ett stort missnöje.Bland vinnarna finns i stället just fondkommissionärsföretagen. Bäst har det gått för anrika Carnegie, där personalen äger aktier i bolaget för cirka fyra miljarder kronor.
Personalens plötsliga rikedom gör att Affärsvärlden finner det aktuellt att ställa några frågor om var lojaliteten i första hand ligger. Är det den egna plånboken som styr eller finns det lojalitet även med mindre aktieägare och de 40 000 kunderna?
Affärsvärlden har kartlagt de 200 största privata aktieägarna i Carnegie, i praktiken de 200 anställda med flest aktier i företaget. Slutsatserna är:* Mer än 20 personer äger aktier för över 20 miljoner kronor.* Femton analytiker äger aktier för 5-18 miljoner kronor.* Bland dessa 200 personer är det minsta aktieinnehavet värt drygt 2 miljoner kronor.
Säljer nästa vår
Frågan är om analytikerna/ mäklarna arbetar bättre när de nu, för att låna ett engelskt uttryck, har blivit »fat and happy«. Redan efter första kvartalsrapporten nästa år får de anställda minska sina innehav med en fjärdedel. Försäljningarna kommer att ske i etapper, och om två år, efter den tredje kvartalsrapporten 2003, kan alla innehav vara avvecklade.
Dit är det ett tag och det kan vara rimligt att tro att de anställda arbetar bra för att hålla aktiekursen uppe de närmaste åren. Det som talar emot det resonemanget är att många av de anställda redan har årslöner på flera miljoner kronor och dessutom stora bonusprogram.
All erfarenhet från andra firmor visar att när de anställda har fått ett marknadsvärde på sina aktieinnehav så ökar personalomsättningen. Carnegie kommer under de närmaste åren att tappa en hel del anställda. Två personer har för övrigt redan tackat för sig, men behåller aktierna och följer reglerna för försäljning precis som alla andra. En av dem, Anders Hultin, är en riktig storägare med aktier värda 19 miljoner kronor. Anders Hultin arbetar numera på Nordic Capital. Peter Näslund, som var verkstadsanalytiker, har ett betydligt mindre innehav – aktierna är värda 4,4 miljoner kronor – men han valde ändå att gå över till huvudkonkurrenten Alfred Berg.
Den högsta ledningen har de största aktieposterna. Lars Bertmar, Bertil Hult, Karin Forseke, Niels Roth, Anders Onarheim, Matti Kinnunen och Stig Vilhelmson äger aktier i Carnegie för vardera 32 miljoner kronor.
Fyra av Carnegies analytiker var bäst i sin bransch förra året i Affärsvärldens årliga analytikerrankning. Därför är det ingen slump att just de analytikerna blivit rikligt belönade. Analytikern Christian Wierup följer handelsföretag. Han äger aktier för 9,3 miljoner kronor. Sveriges bästa telekomanalytiker, Jan Werding, äger aktier för knappt 18 miljoner kronor. Peter Dahlander, medieanalytiker, och Torbjörn Thufvesson, skogsanalytiker, äger båda två aktier för 15 miljoner kronor. Ett par andra topprankade analytiker syns också med i listan över de största aktieägarna i Carnegie: Fredrik Lithell, Fredrik Grevelius, Johan Ståhl och Christofer Sjögren. De äger alla aktier för över 10 miljoner kronor.
Kvinnor saknas
Kvinnorna lyser med sin frånvaro. 5 av de 100 största privata ägarna i Carnegie är kvinnor. Trots att firmans koncernchef Lars Bertmar i en intervju konstaterat att det är pinsamt att det inte finns fler kvinnor i ledande positioner står det därmed klart att Carnegie fortfarande är en mansdominerad värld. Symptomatiskt är kanske att Susanna Urdmark, enda kvinnliga analytiker i tabellen härintill, äger aktier för 1,9 miljoner kronor när snittinnehavet är 9,5 miljoner kronor.
Hemligt internt
Affärsvärlden har varit i kontakt med flera analytiker och mäklare på Carnegie som säger att det är väldigt känsligt att prata internt om hur aktieposterna har fördelats.
»Ingen frågar ju sin kollega hur mycket bonus han får varje år. Därför är det också få som känner till hur stora aktieinnehav som kollegorna har«, säger en av de anställda.
Kunderna förlorar
Carnegie är i dag den ledande fondkommissionären i Sverige. Det står klart att bolaget besitter de bästa analytikerna och har ett robust varumärke. Men det blåser hårt på toppen. Minns Alfred Berg. För ett par år sedan var firman ledande i Norden med stjärnanalytiker och en stor marknadsandel på Stockholmsbörsen. När Volvo sedan sålde företaget till nederländska ABN Ambro hoppade många av. En stor del av de i dag välkända fristående förvaltarna (exempelvis Brummer & Partners) och corporate finance-firmorna (exempelvis Lénner Kapitalförvaltning) består av personal som i huvudsak härstammar från Alfred Berg. Det är troligt att Carnegies anställda kommer att vandra samma väg inom några år. Det kommer att bli svårt att motivera personalen att stanna kvar när de kan sälja sina aktier och därmed vara ekonomiskt oberoende. De skickligaste analytikerna drivs inte enbart av pengar utan av utmaningar och viljan att vara bäst. I det läget – med ett par miljoner på banken – är det nog ganska lätt att hoppa av.
Vem drabbar då detta? Naturligtvis kunderna, som får sämre råd, och för all del också övriga aktieägare, inte minst de många som nyligen köpte aktier i börsintroduktionen. Listan på Carnegies 100 största privata aktieägare publiceras på www.afv.se.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.