Förlorarna i höstens boprisrace

Trots den glödheta bostadsmarknaden har priserna på bostadsrätter fallit i 25 svenska kommuner under den senaste tremånadersperioden. Det visar Affärsvärldens genomgång av Mäklarstatistiks senaste siffror.

Från augusti till september i år har priserna på bostadsrätter varit oförändrade jämfört med föregående tremånadersperiod. I centrala Stockholm har priserna stigit med 6 procent under samma period enligt Mäklarstatistik.

På årsbasis har priserna på bostadsrätter stigit i nästan samtliga kommuner. Under de senaste tre månaderna återfinns däremot prisfall i 25 kommuner, enligt Mäklarstatistiks siffror. Därutöver visar Värmdö kommun på oförändrade priser under perioden.

Största prisfallet syns i Karlshamns kommun med -25 procent. På årsbasis är bostadsrättspriserna i kommunen emellertid upp med 32 procent, enligt Mäklarstatistik.

Tvåa på den negativa prisutvecklingslistan ligger Mora kommun. Här har priserna fallit med 14 procent de tre senaste månaderna. Sett till året som helhet är antalet försäljningar för litet för att Mäklarstatistik ska publicera siffrorna.

På tredje plats återfinns Åre kommun. Under augusti-september i år har priserna på bostadsrätter fallit med 12 procent. Sett på årsbasis är priserna fortfarande upp med 14 procent, enligt Mäklarstatistik.

Största prisfallen på bostadsrätter

Siffrorna visar prisutvecklingen mellan två närliggande tremånadersperioder, det vill säga juli 2015 – september 2015 jämfört med april 2015 – juni 2015, sett till ett glidande medelvärde.

Kommun Prisnedgång i procent
Karlshamn 25
Mora 14
Åre 12
Härnösand, Västervik 11
Stenungsund, Strömstad 9
Partille 8
Köping, Lerum, Norrköping 7
Boden, Kävlinge 6
Sala 5
Strängnäs 4
Hammarö, Helsingborg, Lidköping, Mariestad 3
Trelleborg, Upplands-Väsby 2
Katrineholm, Landskrona, Nyköping, Västerås 1
Värmdö 0

 

(Källa: Mäklarstatistik)

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets