Forskare: Pausa nya gruvor i Sverige

Den svenska gruvnäringen måste genomgå en omfattande omarbetning och det är rimligt att Sverige pausar nya gruvor och prospektering under tre år. Det skriver elva forskare i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Konkursen av Northland Resources är enligt forskarna en vår tids största företagsskandaler.

Konkursen visar att det är ett stort risktagande för kommunen där gruvbolagen vill etablera sig samt hur svårt det är för myndigheterna att bedöma de ekonomiska möjligheterna att bedriva gruvor långsiktigt.

Forskarna menar att Sverige idag subventionerar gruvsektorn framför exempelvis mineralåtervinning.

Ett moratorium har nyligen genomförts i Japan gällande kärnkraft, EU har haft ett inofficiellt sådant för GMO under lång tid, ledande forskare har krävt ett sådant gällande den svenska klimatpolitiken och Skottland har just beslutat om ett angående fracking.

Under tiden för det tillfälliga stoppet kan urfolksrepresentanter, forskare, tjänstemän och politiker förutsättningslöst utreda hur en hållbar mineralstrategi skall se ut för Sverige, skriver forskarna. De lägre priserna ger också ett sådant fönster. Ett arbete borde påbörjas snarast, menar forskarna.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco