Första gången sedan pandemin startade – aktiefonder säljs av

Den totala fondförmögenheten steg under tredje kvartalet, skriver SCB. Samtidigt nettosåldes aktiefonder för första gången sedan pandemins början under första kvartalet 2020.
Stockholmsbörsen
Foto: Henrik Montgomery/TT

Vid slutet av det tredje kvartalet uppgick den totala fondförmögenheten till 6 122 miljarder kronor. Det är en ökning med 91 miljarder jämfört med föregående kvartal. Men samtidigt nettosåldes aktiefonder, skriver SCB.

De totala nettoinvesteringarna summeras till 35 miljarder kronor, och hushållens nettoinvesteringar uppgick till 3 miljarder. Mest ökade nettoinvesteringarna i räntefonder, med 20 miljarder, medan nettoförsäljningarna i aktiefonder uppgick till 8 miljarder. Trots de negativa nettoinvesteringarna stod aktiefonder för en ökning av fondförmögenheten med 37 miljarder.

Spararna lockas åter av aktiefonder

”Under årets tredje kvartal skedde det nettoförsäljningar av aktiefonder, vilket är första gången det händer sedan pandemins början under första kvartalet 2020. Samtidigt är nettoköp av räntefonder på historiskt höga nivåer. Att det var oroligt på börsen under september kan ha sin förklaring till att investerare sökte sig till mindre riskfyllda placeringar”, säger Gustav Jonason, statistiker på SCB.