Fortsatt återhämtning för industrin

Sveriges inköpschefsindex för industrin ökade i september för femte månaden i rad.
Industri
Industriindexet förbättrades i september till 55,3, från förra månadens uppreviderade 53,8 (från preliminärt 53,4).

”Återhämtningen i industrin fortsätter och indexet är nu, för första gången sedan hösten 2018, högre än det historiska genomsnittet (54,3). En robust orderingång och ökad produktion driver uppgången men fortfarande dröjer industrin med att nyanställa personal”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Han säger vidare:

”Tillverkningsindustrins produktionsplaner får betraktas som fortsatt expansiva även om indexet minskade något i september till 59,1. Det är positivt att majoriteten av industriföretagen räknar med att öka produktionen det närmaste halvåret, men en ökad smittspridning av coronaviruset kan på sikt skapa en ökad osäkerhet om de framtida tillväxtutsikterna. Nästkommande månaderna kommer att bli avgörande”.

En siffra över 50 indikerar expansion.

Sverige september, 2020 augusti, 2020 Reviderad
Inköpschefsindex för industrin 55,3 53,4 53,8
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets