Fortum säljer Uniper till tyska staten

Finländska energibolaget Fortum kommer att låta sitt tyska dotterbolag Uniper förstatligas av den tyska staten. Det innebär också att en del svensk vattenkraft och kärnkraft blir ägt av den tyska staten.
Fortum säljer Uniper till tyska staten - Shooting Etzel
En av Unipers anläggningar i Tyskland.

Situationen för bolaget har försämrats under sensommaren och hösten. Uniper kommer nu att genomföra en nyemission om 8 miljarder euro vid en kurs om 1,70 euro per aktie. I samband med emissionen kommer staten även att köpa samtliga Fortums aktier för 1,70 euro per aktie, motsvarande 0,5 miljarder euro totalt.

När emissionen är genomförd kommer Tyskland att äga 98,5% av Uniper. Fortum kommer då också att lösas från det lån om 4 miljarder euro som man ställt ut till det tyska bolaget. Den finska kraftjätten behöver inte längre ställa ut garantier.

Gaskrisen har skapat enorma förluster för Uniper. Än så länge uppgår förlusterna till 8,5 miljarder euro. I och med att bolaget blir statligt kan det också leva upp till sina åtaganden.

Parterna har även kommit överens om att Fortum har en förköpsklausul ifall Uniper bestämmer sig för att avyttra delar av eller samtliga sina tillgångar inom den svenska vatten- och kärnkraften. Den överenskommelsen sträcker sig till slutet av 2026.

Fortum uppger att dekonsolideringen av Uniper kommer att stärka bolagets egna kapital med cirka 5 miljarder euro jämfört med rapporten för det andra kvartalet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets