Förvaltare: Bra för SBB att få in en extern VD – pågår en häxjakt mot Ilija Batljan

SBB:s nya VD Leiv Synnes är inte så känd för gemene aktieinvesterare - men han har gjort ett bra jobb som finanschef på Akelius, säger Lannebos fondförvaltare Philip Hallberg. "Vi bedömer det som bra för SBB att få in en extern VD givet den situation som bolaget befinner sig", säger Hallberg till Afv.
Förvaltare: Bra för SBB att få in en extern VD – pågår en häxjakt mot Ilija Batljan - ILJA BATLJAN
Ilija Batljan. Foto: Stina Stjernkvist / SvD / TT

I fredags kom nyheten att Ilija Batljan slutar som VD för SBB. Han kommer fortfarande sitta i styrelsen för fastighetsbolaget som han själv grundat. Batljan ersätts på VD-posten av Leiv Synnes. Synnes kommer närmast från Akelius, där han varit finanschef och vice VD.

Philip Hallberg är en av förvaltarna bakom Lannebos fastighetsfond. Fonden sålde sina sista aktier i SBB i april, innan nedgraderingarna från kreditinstitut. Hallberg är positiv till förändringen på toppositionen i det krisande fastighetsboalget.

”Vi bedömer det som bra för SBB att få in en extern VD givet den situation som bolaget befinner sig i samt att det pågår något av en häxjakt mot både bolaget och Ilija själv. Förhoppningsvis kan en extern VD eliminera potentiella intressekonflikter som har uppstått eller kan uppstå med Ilija som VD/huvudägare med ett ägarbolag med skuld i”, säger Hallberg.

Lannebo fastighetsfond
Tobias Kaj och Philip Hallberg förvaltar Lannebo fastighetsfond.

Vad har ni för bild av ersättaren?

”Givet att Akelius, där Leiv har sin bakgrund, aldrig varit ett noterat bolag (bortsett från preferens- samt D-aktie), så är det inte någon som är så värst välkänd ibland gemene aktieinvesterare. Dock är de intrycken vi fått genom åren överlag positiva och att han har gjort ett bra jobb som CFO på Akelius. Att han har haft mycket kontakt med skuldinvesterare i Europa är någonting som kan vara värdefullt i hans nya roll på SBB.”

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.