”Frågan är om räntevapnet har något bett”

Sven-Erik Österberg, Finansinspektionens tillträdande ordförande och tidigare vice ordförande i Riksbanksfullmäktige, om amorteringskravet, jobbskatteavdraget och att Riksbankens räntevapen kanske saknar effekt.

Sven-Erik Österberg nämner spontant den låga inflationen som ett stort problem när Affärsvärlden träffar honom för en morgonkaffe. Hans förordnande i riksbanksfullmäktige gick ut i tisdags.

– Det spås att Riksbanken ska sänka räntan ännu mer. Frågan är om räntevapnet har något bett. Man kan starkt ifrågasätta om det spelar någon roll att justera räntan 25 punkter eller inte. Det är mest psykologi.

Riksbankchefen Stefan Ingves har länge varit orolig för att bostadsbubblan ska spricka och varit motvillig att sänka räntan. Numera ligger den frågan hos Finansinspektionen och därmed hos Sven-Erik Österberg som blir ordförande 1 januari.

– Om amorteringskraven stramas åt kanske det betyder att vissa inte gör det köp de tänkt. Om många resonerar så går spiralen ner.

Han har redan varit med på tre styrelsemöten i Finansinspektionen.

– När jag kommer in i något nytt gillar jag att ligga lite lågt och spana in hur det fungerar.

Om inspektionens nuvarande ordförande, den tidigare Folkpartiledaren Bengt Westerberg, har han bara gott att säga.

– Han har suttit där i 14 år. Han är en väldigt bra person.

Att den nya regeringen, S och MP, trappar ned jobbskatteavdraget från och med en månadslön på 50 000 kronor ser han också med lite oro på.

– Det är en ganska stor grupp yngre människor som tjänar 50 000. De upplever sig inte som höginkomsttagare, de har lägenhet eller hus, barn och stora utgifter. För dem kan en skattehöjning vara kännbar.

Eftersom Sveriges ekonomi för tillfället är konsumtionsdriven riskerar tillväxten att knäckas om det kommer ytterligare åtgärder, som till exempel hårdare amorteringskrav.

– Var break even går är svårt att veta. Det vet man först efteråt.

Sven-Erik Österberg pekar även på att det är oroligt runtom i världen och att den europeiska konjunkturen inte verkar vilja ta fart.

– Det ser ganska dystert ut.

Han påpekar att varuproduktionen är i så hård prispress att inflationen inte tar fart. Företagen rationaliserar i stället för att höja priserna.

– En platt-TV kostar halva priset nu jämfört med när den första kom.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets