Gardell styckar inte för nöjes skull

Hallå där, Christer Gardell, vd för riskkapitalbolaget Cevian Capital. En enig valberedning i finländska verkstadsjätten Metso föreslår dig som ny styrelsemedlem i bolaget. Du har länge propagerat för en styckning av bolaget. Innebär det här att en sådan närmar sig?

– Nej, det vill jag inte kommentera. Och det vet jag inte heller.

Ok, här får du chansen att fritt argumentera för en styckning.
– Det skulle inte vara för nöjes skull. Mining equipment suppliers är extremt högt värderade. Om du tittar på Nasdaq-noterade Joy Global (tillverkare av gruvutrustning reds. anm.) och applicerar den värderingen på Metso Minerals, så är resten av Metso gratis.

Köpet av 4 procent i Metso har beskrivits som ett genidrag. Den orealiserade vinsten ligger på mellan 500 och 600 miljoner. Vad var det ni såg i bolaget som inte andra såg?
– Gruvindustrin hade varit extremt snål med investeringar under en rad år. En viktig trigger för oss var att vi såg hela boomen komma – med industrialiseringen i Kina och Indien, ett ökat sug efter mineraler vilket skulle leda till ökade investeringar i gruvindustrin.

Och Metso Automation och Metso Paper?
– Vi tror också på de verksamheterna. Metso Automation har en bra exponering mot olje- gas och energisektorn. Och följer man industrialiseringen av Sydkorea, och applicerar den på Kina och Indien, så borde konsumtionen av papper öka kraftigt. Det kommer att leda till ett stort behov av nya pappersmaskiner (som Metso Paper tillverkar reds. anm.). Ingenting av det här var prissatt i bolaget när vi gick in.

– Och som tur var så verkar det scenario som vi jobbat efter slå in väldigt väl.

Ni har hittills investerat i nordiska bolag, är ni intresserade av bolag även i andra regioner?
– Jaaa, Sydafrika! Nää, jag bara skojade, he he. Norden är vår huvudmarknad, men vi kan även tänka oss att titta på bolag utanför Norden.

Gör ni det för ögonblicket?
– Vi får alltid en massa idéer. Så det gör vi.

Om du skulle konkretisera de idéerna?
– Jag kan inte göra det. Vi måste vara hemliga.

Vilka regioner är mest intressanta?
– Vi tittar inte på regioner utan på bolag och är framför allt intresserade av dem som har en bra exponering mot marknader som växer – Östeuropa, Asien, Kina och Indien. Även i Afrika börjar det hända saker, men det är än så länge en liten marknad. Samtidigt är vi lite bekymrade över Västeuropa, även om exportindustrin i Västeuropa kommer att gynnas av det som sker i framför allt Kina och Indien. I ett första skede alltså. Sedan, när kineserna etablerar konkurrenter, blir det lite tuffare.

Du säger att du vill att Lindex ska fortsätta att växa i Östeuropa.
– Jag tror att det är en kanonmarknad! Personalkostnaderna är lägre, hyreskostnaderna är något lägre, och priserna är ungefär desamma som i Norden. Vårt utbud passar också väl in i de här marknaderna och vi har fått lite blodad tand efter vår satsning i Baltikum.

På tal om ingenting, jag har läst att din pappa har varit fackligt aktiv, och det känns väldigt långt ifrån dig. Har det bäddat för dispyter?
– Vi har inte den relationen riktigt.

Vilken är din absolut bästa affär någonsin?
– Vad skriver du för något egentligen?

Bara en liten intervju. Jag lovar att det här är min sista fråga.
– Ok, ok, ok. Bästa affär…

Vad tyst det blev?
– Nä, jag bara funderar. Jag sitter faktiskt med facit här. Perbio Sience (under Custos-tiden) var en kanonaffär, men det var också Hiq (även detta under Custos-tiden). Men även Lindex är riktigt bra.

Karriär: Christer Gardell var på McKinsey under åren 1984-1995, på Nordic Capital från och med 1995 till och med 1996. Mellan 1996 och 2001 var han vd för riskkapitalbolaget Custos. 2002 blev han vd för riskkapitalbolaget Amaranth Capital, som sedermera blev Cevian Capital.

Cevian Capitals portfölj består av Skandia, Lindex, Intrum Justitia, finska Metso och norska Visma.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här