Giacometti-staty kan inbringa rekordbelopp

Under tisdagen går Alberto Giacomettis "Chariot" under klubban. Konstverket väntas inbringa den högsta summan någonsin för en skulptur.

Skulpturen “Chariot”, en kvinnofigur i brons som står ovanpå en platform med två hjul, väntas inbringa över 100 miljoner dollar, cirka 740 miljoner kronor, när den under tisdagen går under klubban på Sothebys auktion. Det skriver CNBC.

Många kännare tror även att skulpturen kommer att kunna sätta ett nytt prisrekord för en skulptur.

Orsaken till detta är att “Chariot” av många anses vara Giacomettis mästerverk. Giacometti gjorde sex olika “Chariot”-verk och endast två finns i privata händer. Den skulptur som nu är ute till försäljning har funnits med samma samlare i över 40 år.

Det tidigare rekordet innehas även det av en Giacometti-staty, “Walking Man I”, och ligger på 104,3 miljoner dollar.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.