Batavernas ed blir kvar på Nationalmuseum

Rembrandts berömda målning Batavernas ed kommer fortsatt att hänga kvar på Nationalmuseum. Detta efter en anonym donation.
Batavernas ed blir kvar på Nationalmuseum - 1200px-Bataafseeed
Batavernas Trohetsed. Foto: Wikipedia

Den världsunika målningen hotades att skeppas till Rijksmuseum i Amsterdam, för att Nationalmuseum skulle kunna spara in de 0,4 Mkr som det kostar att hyra den av Kungliga Konstakademin.

Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson skrev nyligen en uppmärksammad krönika, där han menade att det vore mer rimligt att skeppa ut chefen för Nationalmuseum, än ett av världens främsta verk av en av konsthistoriens viktigaste målare.

Sveriges Radio rapporterar under tisdagmorgonen att en anonym donation nu gör det möjligt för målningen att hänga kvar minst 7,5 år till på Nationalmuseum.

Beslutet fattades på Konstakademiens möte på måndagskvällen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets