Goldman Sachs ser aluminiumpriset kunna gå upp ytterligare 29%

Goldman Sachs höjer sin prognos för aluminiumpriset till 4 000 dollar per ton på 12 månaders sikt, rapporterar Bloomberg News. Det motsvarar en uppsida på 28,5% från nuvarande nivåer.
Aluminium
Foto: Chinatopix via AP/TT
Enligt Goldman väntas priset fortsätta klättra upp på att energiransoneringen drabbar leveranser från Kina och Europa i en tid av ”exceptionell” marknadsefterfrågan i utvecklade länder.

”Vi tror att aluminiummarknader står inför en prishöjning i år drivet av samtidiga underskott i både Kina och utanför, vilket leder till utnyttjande av redan låga lager”, skriver banken.

Enligt Goldman Sachs väntas underskottet i år bli på 2,2 miljoner ton och 1,8 miljoner ton under 2023, när lagren mycket väl kan bli helt uttömda.

Aluminiumpriset har ökat 57% över senaste året och noterade ett all-time-high på 3 380,15 dollar per ton för 14 år sedan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets