Graninge: Inget lyft i sikte

De senaste åren har kursen för Graninge legat klistrad kring 130kronorsnivån. Tyvärr finns inte mycket som talar för att den skaorka lyfta nämnvärt framöver.

Graninge är på många sätt ett drömföretag. Det är välskött ochhar en av marknadens starkaste miljöprofiler, med sin inriktningpå vattenkraft, biobränsle och skogsprodukter. Nyligen fick man,som första större energi- och skogsföretag, hela koncernenmiljöcertifierad enligt ISO 14001.Från början var Graninge ett skogsföretag med vidhänganderegional vattenkraftproduktion och viss eldistribution iVästernorrland. Genom förvärv har Graninge blivit ett av landetsstörre energibolag. Skogsrörelse är numera ett komplement.

Expansion

I början av 1990-talet hade Graninge en elproduktion på 2,5 TWh,som förmedlades till cirka 40.000 kunder i Västernorrland. Nuhar bolaget en kraftomsättning kring 6 TWh och det finns 210.000kunder, hälften i Stockholmsområdet. Graninge har ocksåtillförts en fjärrvärmerörelse, cirka 1 TWh.Ytterligare köp är på gång. Målet är att ha 400.000 kunder år2004. Förhandlingar förs just nu med Kalmar om delägarskap ikommunens energirörelse. Går denna affär igenom har Graninge enbas för fortsatt expansion i sydöstra Sverige, vid sidan av detvå fästen som redan finns, i Västernorrland ochStockholmsområdet.Graninge har också varit aktivt i Finland och köpt 26 procent ien större eldistributör i östra delen av landet (Kainuun Sähkö).Man slåss med Vattenfall om att få köpa in sig i ännu en finskdistributör, Revon Sähkö. Och i år har en större producenttagits över (Ahlström Energia) för 800 miljoner finska mark.Dessutom deltar Graninge i en finsk kraftutbyggnad i Jakobstad,ett biobränslebaserat kondens- och kraftvärmeverk för 1,6miljarder kr. Graninges andel är 20 procent.Tyvärr har omvandlingen av Graninge inte resulterat i någonmärkbar värdeökning för aktieägarna. Graninge har nästan sammabörsvärde nu som i slutet av 1993, nämligen 8-9 miljarder kr.Bortsett från ett tillfälligt besök på nivån 140 kronor peraktie, bland annat när det var maktkamp om kraftbolagen våren1996, har Graningeaktien länge legat kring 130-135 kronor. Denviktigaste förklaringen är att vinsten inte motiverar någonhögre kurs. De senaste fem åren har vinsten pendlat kring 600miljoner kronor, med undantag för 1996 då torråret gick hårt åtenergirörelsens resultat samtidigt som skogen också fick enrejäl nedgång.Annars har Graninge stadigt förbättrat rörelseresultatet ienergirörelsen, från 200 miljoner kronor i början av 1990-talettill cirka 600 miljoner kronor i dag. Efter avregleringen avelmarknaden har Graninge medvetet släppt stora kunder för att istället satsa på små och medelstora där marginalerna är bättre.Men när hushållen i höst får full frihet att välja elleverantörkommer marginalerna att pressas även på denna marknad.

Förvärv

Detta ska Graninge kompensera med att expandera volymen genomförvärv. Problemet är att offentligt ägda konkurrenter ärberedda att betala mycket för attraktiva objekt eftersom de harannorlunda avkastningskrav. Det försvårar en expansion iStockholmsområdet.Skogsrörelsen, alltså skogsinnehav och fyra sågverk, har haftett varierande utfall beroende på konjunkturläget. Som mest harskogen tjänat drygt 200 miljoner kr, men också varit nere kringnollstrecket. Fjolåret var ett av de sämre på länge.Det finns inga planer på att sälja skogsrörelsen. Den binderlite kapital. Historiskt har det varit kassaflödet från skogensom finansierat utbyggnaden av energisektorn.

Aktien: Sälj

Framtiden ser ganska glåmig ut för Graninge. Något märkbartresultatlyft som kan ge en kursuppgång är svårt att se. Jämförtmed andra europeiska energibolag har Graninge en hög värderingmed ett p/e-tal på drygt 20, räknat på årets förväntade vinst.Sydkrafts A-aktie ligger också högt, liksom belgiska Electrabeloch kärnkraftsaktien British Energy. Övriga energiaktier ärbilligare, såsom tyska RWE, Viag och Veba (15-19), spanskaIberdrola och Endesa (16-18) och brittiska National Power ochPowergen (10-13). Graninges tillväxt framöver förväntas inte blihögre än för nämnda bolag. Det gör att kursen inte ser såattraktiv ut. Samma sak gäller Sydkrafts A-aktie. Den röstsvagaC-aktien i Sydkraft (en tiondels röst) har större möjligheteratt få en uppjustering (p/e 14).

BILDTEXT: Det har inte varit, och kommer inte att bli, någon riktig fartpå aktien.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.