Gruvbolagen faller på sektorsänkning av JP Morgan

De europeiska gruvaktörerna tappar på tisdagen efter en nedgradering av EMEA-sektorn av JP Morgan Chase, rapporterar Marketwatch.
Gruvbolagen faller på sektorsänkning av JP Morgan - rio-tinto-gruvbolag-900
Foto: Rohan Sullivan/TT
JP Morgan sänker rekommendationen till neutral från övervikt av taktiska skäl. Banken påpekar att europeiska gruv- och metallsektorn har varit en av de bästa förra året med en uppgång på 150 procent sedan mars 2020. Sektorn har toppat MSCI Europe-indexet.

Sänkningen får bolagen att backa på tisdagen. En till förklaring till nedgången är att silverpriset retirerar från måndagsrusningen. Metallen steg till en åttaårshögsta efter att samma småsparare som lyckats med sina placeringar i Gamestop, AMC och andra hårt blankade bolag, vänt blickarna mot detta investeringsområde.

Några av aktierna som backar på tisdagen är Rio Tinto, Anglo American, Glencore och Polymetal International.

JP Morgans top pick är BHP medan övervikt ges för Rio Tinto. Anglo American och svenska Boliden är nedgraderade till neutral, och så även First Quantum till undervikt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets