Har du ingen dator i bilen?

Tala in telefonnumret eller firmanamnet – och på bildskärmenväxer kartan fram, med en 3-D-bild över stadsgyttret och medsnabbaste vägen till målet tydligt markerad.

Huset dit du skall är tydligt markerat och, för säkerhets skull,är den lägenhet eller det kontor dit du skall särskilt markerat.På kartan finns också lämpliga parkeringsplatser i närhetenutmärkta.

Under körningen varnar en vänlig datorröst i god tid när det ärdag att svänga; kanske för att undvika de gatuarbeten sompåbörjades i morse eller för att slippa de trafikstockningar somden senaste halvtimmen blivit alltför besvärande.

Plötsligt kan datorrösten bli mer bestämd i tonen. Kör åt sidanhär och släpp fram ambulansen som kommer bakom dig! Börjartanken eller magen bli tom är det bara att säga till och såmarkeras närmaste bensinmack, sushi- eller hamburgerbar påkartan.

Blir det långa stopp i trafiken kan man alltid kolla pånyheterna eller någon såpopera på TV.

Science fiction? Nej, kommersiell verklighet.

Bildatorerna är redan i dag standardtillval för bilköpare iJapan. I var och varannan ny Nissan Cedric, Toyota Crown,Mercedes eller Volvo som kör runt i Tokyo glimmar en bildskärminfälld i instrumentbrädan. Det gäller i synnerhet i detusentals firmalimousinerna, med förare, som är japanskadirektörers och politikers synligaste löneförmån.

Och de som inte just köpt en ny lyxbil kan lätt svänga ner tillelektronikens Mecca, stadsdelen Akihabara i centrala Tokyo, därnavigationsdatorerna numera trängs på diskarna meddigitalkameror och DVD-maskiner och där de enklaste varianternakan köpas för ett par tusenlappar.

Som så ofta i Japan handlar det om en närmast exploderandemarknad. Från närmast ingenting kom marknaden igång, med en halvmiljon datorer 1995 och förra året uppemot 750.000 maskiner. Nukommer de alltså ofta inbyggda i bilen redan från början och ärdessutom försedda med allt mer sofistikerad elektronik. Kanskespränger de miljonvallen redan i vinter, eller i vart fall under1998.

Vad som hänt påminner om fax-revolutionen, som också började iJapan, då en elektronisk lösning kombinerades med det japanskakommunikationsproblemet. Med skrivtecken i stället för alfabetblev telex (minns ni den än?) aldrig någon storsäljare i Japanoch med storstäder utan gatunamn var det ständigt ett problematt förklara för förstagångsbesökare hur denne skulle hitta tillkontoret, affären eller hemmet.

Faxen gjorde det möjligt att snabbt på telefon skickahandskrivna meddelanden och väl ritade kartor. I Japan blev dettidigare okända behovet enormt och faxen blev snabbt ensjälvklarhet för snart sagt alla.

Den moderna navigationsdatorn för bilar har skapats genom attgifta samman en rad sinsemellan helt skilda elektroniskaapparater.

Som basen används GPS-systemet, det satellitnavigationssystemsom från början tagits fram för det amerikanska försvaret, mensom nu används till sjöss både av fritidsseglare ochyrkessjöfarten. Med snabba och avancerade krysspejlingar motflera geostationära satelliter håller datorn reda på var denbefinner sig på några meter när. Med lämpliga minneschips ochprogrammering kan den också hålla reda på var den varit, vartden ska, kurser och hastighet.

Genom att man kombinerar GPS-navigatorn med elektroniskadetaljerade stads- och vägkartor, eller ombord på fartyg,sjökort, kan datorn på skärmen visa vilken väg man skall väljaför att ta sig fram till målet.

På det här sättet har stora fartyg, som t.ex. Finlandsfärjorna,sedan flera år letat sig fram genom Stockholms Skärgård.Kaptenen har i praktiken kunnat ta fartyget till kaj utan attnågonsin behöva lyfta blicken från datorskärmen.

Att anpassa detta för bilar har mest varit en fråga om storlek,minneskapacitet och pris.

Med växande datorkraft och sjunkande priser blev nästa logiskasteg att kombinera navigationsdatorn med en rad andradigitaliserade och miniatyriserade produkter och tjänster.Eftersom man har navigatorn med sin karta blev det naturligt attockså lägga in uppgifter från telefonkatalogen med namn,yrkesregister och gula sidor. Den vilsne bilföraren kan söka påendera namn, telefonnummer, adress eller grannar och få frambästa körväg.

Ett naturligt steg har blivit att kombinera bildatorn med dentrafikinformation som polisen i de flesta storstäder samlar invia sina övervakningskameror och sensorer. Hittills harinformationen huvudsakligen sänts ut över lokalradion för attvarna för olyckor och svåra trafikstockningar.

Sedan ett par år får bilisterna i Tokyo information via storaelektroniska skyltar om kölängder och körtider på stadens storamotorvägsnät. Nu skickas all den här informationen direkt tillvarje bildator via ett system kallat VICS, Vehicle Informationand Communication System. I dag finns redan en kvarts miljonVICS-användare i de japanska storstäderna Tokyo, Osaka ochNagoya. Att bildatorn också fungerar som bilradio och vanlig CD–spelare är nästan självklart. Nästan lika självklart som attden också numera kan innehålla en TV-mottagare och en DVD-enhet,alltså videobandspelarens moderna efterföljare, liksom olika TV–spel. Det här med att titta på TV medan man kör bil har förståsmött kritik. I Japan har branschen enats om att förse sinaapparater med en spärr som gör att det inte går att slå på TV:nom inte handbromsen är åtdragen. Men spärren är lätt att forceraoch det är inte en ovanlig syn i Tokyo i dag att se bilföraresom på vägen hem håller ett öga på bilkön och det andra påsammandraget från basebollturneringen.

Men polisen är oroad och har för sista halvåret 1996 redovisat62 bilolyckor, med 82 skadade personer, till följd av TV–tittande under bilkörning. Det kan jämföras med de 1.140olyckor och 1.627 personskador som anses bero på att förarentalat i telefon och kört bil samtidigt.

Att bildatorn nu också kan innehålla en mobiltelefon är junästan självklart liksom allt fler tillverkare gör sinatelefoner röststyrda. Föraren får först lära telefonen att kännaigen vissa kommandon men sen räcker det med att säga ring mammaeller ring hem för att telefonen ska koppla upp rätt nummer. Ochmed telefonen väl hopkopplad med bildatorn kan man också faxatill och från bilen, koppla upp sig på nätet, sända och läsa e–post. Än så länge måste föraren själv köra bilen – men det ärväl bara en tidsfråga innan datorn fixar det också.

Nästan alla de stora hemelektronikgiganterna ochbilstereoföretagen i Japan är med och slåss om vad som väntasbli en jättemarknad. Med på banan är de stora, för allmänhetenvälkända märkena: Sanyo, Seiko Epson, Sony, Matsushita Electric,Pioneer, Kenwood och Clarion, men också mer okända företag somAlpine Electronics och Zenrin som satsar hårt på att utvecklaockså de allt mer avancerade mjukvarorna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.