Hela börsen stormar

Vad ska man satsa på när hela börshavet stormar? Kvalitetsbolagen ligger bra till.

Det har varit en mycket ryckig inledning på börsåret. De dagliga kasten har varit ovanligt stora och det har inte gått en dag utan att börsen vid någon tidpunkt har varit upp med minst två procent eller ned med lika mycket. Det brukar normalt ses som ett tecken på att det råder stor osäkerhet om den framtida börsutvecklingen. Dagens börsläge är inget undantag från regeln.

Cykliskt igen

Det tycks finnas en liten tendens som tyder på att cykliska företag som skogsindustrin och stålföretagen åter har kommit i ropet. Skogsbolagen är en av få branscher på Stockholmsbörsen som ligger på plus sett från årsskiftet. På sina håll har det framkommit att den inledande nedgången på börsåret skulle bero på ränteoro. Det skulle förvisso förklara att den tunga industrin, som är lägre än tillväxtbolagen och därmed mer räntekänsliga, har tillhört årets tidiga börsvinnare. Men det duger inte som förklaring till den sammantagna börsutvecklingen. IT-aktierna har inte rasat i någon större utsträckning, utan den nedgång som har skett är inte större än under de få dagar i december, då den heta IT-sektorn tillfälligt backade. Den aktuella kursnedgången för IT-bolagen ska nog snarare ses, precis som under december, som tillfälliga vinsthemtagningar snarare än tecken på en räntestyrd nedgång.

Ett ytterligare tecken på att räntan inte ligger bakom nedgången är att de normalt räntekänsliga bank- och fastighetsaktierna har gått som börsindex.

De flesta professionella bedömarna skakar på huvudet åt den nuvarande värderingen på börsen. Aktiestrategen Lars Söderfjäll på Den Danske Bank säger att han har svårt se det hållbara i att p/e-talen på Stockholmsbörsen har stigit från 22,5 till 26 sedan november, samtidigt som långräntorna gick upp. Han menar att den enda förklaringen som finns att tillgå är att aktiemarknaden är likviditetsstyrd. Peter Malmqvist på Aragon säger att börsens p/e-tal i förhållande till räntenivån aldrig har varit så höga som nu. Han började mäta räntemotiverade p/e-tal på Stockholmsbörsen 1985.

Kvalitet till heders

Det är mycket svårt att se något riktigt klart börsscenario. En tänkbar utveckling är dock att placerarna väljer att fokusera på det som aktiemarknaden kallar kvalitetsbolag. Det vill säga bolag som under en längre tid har infriat aktieanalytikernas förväntningar.

Det har sedan några år utkristalliserats några aktier i vitt skilda branscher som framstår som mer trovärdiga än andra – och som därmed kan bli attraktiva placeringar. Securitas och Assa Abloy inom säkerhetsområdet, Skandia bland finansföretagen och handelsföretaget H&M är exempel på sådana företag. Dessa värderas förvisso till p/e-tal på 50-70 gånger vinsten, men det tycks inte spela någon roll. För så länge som företagen infriar förväntningarna kommer deras aktiekurser att fortsätta uppåt.

Anledningen till att dessa och liknande bolag kan fortsätta locka till köp är att de är tillräckligt stora för att vara intressanta aktier för internationella placerare. De spås redovisa bättre vinstutveckling än genomsnittsföretaget på börsen, vilket är en än viktigare faktor för aktieplaceringarna när inflationen är låg. Skulle däremot kvalitetsbolaget tappa sitt grundmurade förtroende lär kursfallet bli rejält och dramatiskt. Därmed kan det också sägas att börsen kommer att dela upp bolagen i bra och dåliga företag, snarare än efter deras relativa värdering. Bolag som uppfyller förväntningarna kommer att premieras med ännu högre aktiekurser och bolag som tappar förtroendet lär rasa. Det talar för att också detta börsår lär ge oss gott om vinnare och förlorare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF