Hemliga nyckeltal

Att hitta skillnader i fondförvaltarnas stil är lätt om man använder nyckeltalen omsättningshastighet och aktiv risk. Men det är inte lätt att hitta siffrorna.

Fondförvaltarnas beskrivningar av hur de resonerar och investerar är ofta svårbegripliga och fulla med detaljer. Vilken grundläggande typ av förvaltning de erbjuder är svårt att få grepp om.Men det går att avgöra vilken typ en viss förvaltare är med hjälp av två nyckeltal: omsättningshastighet och aktiv risk.

Både omsättningshastighet och aktiv risk är mått på hur aktiva förvaltarna är. Men de mäter olika typer av aktivitet. Aktiv risk mäter som mycket fondens portfölj avviker från jämförelseindex, medan omsättningshastighet mäter hur mycket affärer förvaltaren gör.

De två måtten behöver inte gå hand i hand. En förvaltare som tar stor risk genom att enbart satsa på ett fåtal aktier, kan samtidigt behålla dessa aktier under en lång tid vilket medför låg omsättningshastighet. Ett bra exempel på det är Robur. En förvaltare, däremot, som hela tiden ser till att fonden nära speglar index, kan samtidigt försöka öka avkastningen med hjälp av en stor mängd små korta affär, ett exempel på detta är S-E-Bankens Chans/Risk-fond.

Svårthittad information

Tyvärr är fondföretagen själva fortfarande dåliga på att berätta om vilken typ av förvaltning de ger sina kunder. Visst redovisar de flesta numera de två nyckeltalen, men de står ofta med liten stil i en svårläst tabell. Affärsvärlden har faktiskt trots flera timmars läsning av fondföretagens halvårsrapporter inte hittat en enda förvaltare som i sin text tar upp och försöker förklara fondens omsättningshastighet eller aktiva risk.

Kunderna borde åtminstone få reda på vad som är högt och vad som är lågt. Internt har fondföretagen ofta regler om vilken omsättningshastighet och vilken aktiv risk som är eftersträvansvärd. Nog borde det väl vara intressant för kunderna att få reda på vilken typ av förvaltning de får, och varför.

För att försöka hjälpa till och bringa klarhet har Affärsvärlden jämfört fondernas omsättningshastighet under första halvåret 1998. Av 257 aktie- och blandfonder är det 24 procent som har en omsättningshastighet på mer än 100 procent per år. 13 procent av fonderna har en omsättningshastighet på under 20 procent per år. De som rapporterar högst och lägst omsättning finns i de två tabellerna (finns i nummer 37/1998 av den tryckta tidningen).

I särklass högst omsättning under våren har Banco Hedge haft, en årstakt på 1.230 procent. Det fondföretag som i genomsnitt har högst omsättningshastighet i sina fonder är Hagströmer & Qviberg, med 149 procent. De fondföretag som har lägst är Robur och Skandiabanken, båda 24 procent.

Affärsvärlden har även jämfört nyckeltalet aktiv risk för de 183 fonder som rapporterat det (resultatet är sammanfattat i tabellen på sidan 33 i nummer 37/1998). Precis som tidigare är det utlandsfonderna som genomgående rapporterar högre aktiv risk än fonder med svenska aktier och blandfonder.

Utlandsfonderna har i genomsnitt en aktiv risk på 6,9 vilket bara överträffas av tre Sverigefonder. Förklaringen är nog delvis att det finns fler aktier att välja på internationellt än i Sverige. Men samtidigt är det konstigt att förvaltarna tar högre risk utomlands än på hemmaplan, där de rimligen har bättre kunskap.

Att dra slutsatser är dock vanskligt eftersom en annan viktig förklaring till den höga aktiva risken utomlands är att fondföretagen tyvärr ofta räknar fel. För en korrekt beräkning krävs att fondens andelskurs beräknas med aktiekurser och växelkurser som tagits vid exakt samma tidpunkt som de som används vid beräkningen av index. Men särskilt när det gäller USA-fonder och globalfonder syndas det rejält med det.

Även omsättningshastigheten är högre utomlands. Även här kan man tänka sig att det beror på att det finns fler aktier att välja på. Men minst lika viktigt är nog att de fyra storbankerna är så stora på hemmaplan att de är tvungna att vara försiktiga för att inte påverka aktiekurserna för mycket. Det gäller särskilt bjässen Robur som gjort en dygd av nödvändigheten att placera långsiktigt.

Notera att omsättningshastigheten för att kunna jämföras alltid bör vara omräknad till årstakt. Att fonders omsättning anges per år borde vara lika naturligt som att bilars hastighet anges per timme. Men i de halvårsrapporter som just skickats ut är det bara knappt hälften som räknar om omsättningen till årstakt (genom att multiplicera halvårsvärdet med två). Resten följer Fondbolagens Förenings definition rakt av (och den definitionen säger ingenting om hur halvårsvärden ska redovisas) så deras värden har multiplicerats med två i Affärsvärldens jämförelse.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.