Hexagon lyfter på börsen

Stockholmsbörsen handlades precis på nollstrecket på fredagen, vilket var en något starkare utveckling än i Europa.

Morgonen präglades av de många rapporter och nyheter som lades fram och bland vinnarna sågs Eniros preferensaktie och Hexagon. Bland förlorarna fanns Eniros stamaktie och Tradedoubler.

SIX Generalindex var vid
klockan 09.57 oförändrad vid 494 medan OMXS30 var oförändrad vid 1.585. Omsättningen var 2,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 3,3 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Eniro placerade sig högt på
både vinnar- och förlorarlistan. Den aviserade nyemissionen på 483 miljoner och konvertibelemissionen på 500 miljoner lyfte preferensaktien med 25 procent och sänkte stamaktien med 14 procent.

Risken i bolaget är dock alltjämt
hög, bedömer marknaden. Preferensaktien delar ut 48 kronor per år fördelat över fyra tillfällen, vilket ger en direktavkastning på drygt 12 procent. Det kan jämföras med 5-6 procent som de flesta av fastighetsbolagens preferensaktier ligger kring.

Hexagon slog förväntningarna på både översta och nedersta raden i sin rapport för det fjärde kvartalet. En organisk tillväxt på hela 18 procent i Kina gav lyft till siffrorna. Aktien steg 7,4 procent.

Husqvarna aviserade inte helt
oväntat en nedskrivning av goodwill på 767 miljoner för Gardena i och med den nya organisationen. Justerat för det blev rörelseresultatet i det fjärde kvartalet marginellt sämre än väntat, samtidigt som försäljningen var bättre. Aktien tappade 2,0 procent.

Kinnevik substansvärde så som
det rapporteras i bokslutet ökade till följd av Rocket Internet och Zalandos börsuppgångar. Därutöver aviserades att bolaget kommer att återköpa aktier om den egna aktien handlas väsentligt under sitt verkliga värde. Substansvärdet vid årsskiftet var 304 kronor enligt rapporten, medan aktien på fredagen handlades vid 265,10 kronor. En uppgång på 4,2 procent för dagen.

Betsson prickade
resultatförväntningarna i sitt fjärde kvartal, höjde utdelningen mer än väntat men redovisade ett spelöverskott som var strax under förväntningarna. Marginalen i sportboken var 6,1 procent i kvartalet, vilket kan jämföras med 8,5 procent i det tredje. Aktien tappade 4,6 procent.

New Wave redovisade en
försäljning i linje med förväntningarna, en bruttomarginal över förväntningarna men ett rörelseresultat under förväntningarna. Kostnaderna ökade i kvartalet och det beror på ökade satsningar på tillväxt, skrev en nöjd vd i Torsten Jansson i rapporten. Marknaden hade inte samma tillförsikt och sänkte aktien 6,3 procent.

Tradedoubler ökade förlusten i
sitt fjärde kvartal och aviserade att omförhandlingar med en kund kommer att påverka omsättningen 2015 negativt. Aktien var ned 10 procent.

Bättre gick det för 2E Group
som steg 14,3 procent efter att redovisat stora vinstökningar och Vitrolife som steg 2,3 procent.

Endomines skjuter upp den
planerade produktionsstarten i Hosko och befarar att de uppskattade mineraltillgångarna vid gruvan kommer att minska efter ett avslutat borrprogram. Aktien var ned 5,9 procent.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

494    

-0,0    

+8,4

OMX Stockholm 30            

1585    

-0,1    

+8,2

SIX Avkastningsindex         

895    

-0,0    

+8,4

SIX Sverige cykliskt 15      

439    

+0,0   

+10,2

SIX Sverige defensivt 15     

487    

-0,7    

+8,2

SIX Volatilitetsindex       

13,7    

-1,4   

-12,4

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.