Högsta hyreshöjningarna på 30 år – i snitt 5%

Årets hyreshöjningar för hyreslägenheter är de högsta på över 30 år.
Högsta hyreshöjningarna på 30 år – i snitt 5% - Lägenhet Bostadsbyggande bostad fastighet fastighetsmarknad
Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT

Nyhetsbyrån TT skriver att hyreshöjningarna för knappt en fjärdedel av landets hyreslägenheter nu är klara. För de 322 000 lägenheter som berörs landar höjningen på i snitt 5%.

Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström säger att det är omkring där som hyrorna kommer att landa för många hyresgäster.

”Det är en ovanligt stor hyreshöjning sett till de senaste 30 åren. Det är tuffa höjningar. Det påverkar verkligen människors liv”, säger han.

I fjol höjdes hyrorna i snitt med 4,2%, vilket redan då var en historiskt hög ökning.

Samtidigt är 75%av förhandlingarna inte i hamn ännu, och där släpar Norrland och Västsverige efter. Mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen i Göteborg och Stockholm går det enligt Fastighetsägarnas VD Rikard Ljunggren ”historiskt trögt”. Tvisterna har fått lämnas över till Hyresnämnden för att lösas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets