Hotellfastighetsmarknaden går mot cyklisk topp

Den nordiska hotellfastighetsmarknaden går mot en cyklisk topp och lever snart på lånad tid. Det framgick när fastighetsrådgivaren Pangeas vd Bård Bjølgerud presenterade i Stockholm i veckan.
Hotellfastighetsmarknaden går mot cyklisk topp - hotell-700_binary_6846429.jpg

Enligt Pangeas illustration av det historiska hotellmarknadsmönstret skulle en marknadstopp kunna inledas någon gång senare under 2017 eller 2018, följt av en nedgångsfas från ungefär 2019.

Pangea noterar hur ökat investerarintresse lett till rejält uppbudade priser på hotellfastigheter, såväl i  de nordiska huvudstädernas bästa så kallade prime-läge som i regionstäder. Uppvärderingen på prime-lägena har varit så pass kraftig att att dessa hotell inte längre avkastar mer än motsvarande kontorsfastigheter – den historiska riskpremien på hotell är i dagsläget borta. Inte minst europeiska så kallade core-fastighetsfonder har funnits på köpsidan.

Samtidigt kommer stora volymer av nya hotellrum snart att vara färdigställda. Det gäller särskilt Stockholm, som enligt Pangeas uppskattningar väntas få runt 2 500 nya rum till år 2020, motsvarande 10-15 procents ökning mot i dag. Det väntas enligt Pangea leda till stillastående snittintäkt per tillgänligt hotellrum, så kallad revpar, de närmsta två åren.

Senare års stora konverteringar av kontor till hotell i Stockholm väntas däremot sakta in, när nu kontorsefterfrågan tagit fart på allvar igen.

De som varit allra mest aktiva i nordiska hotellfastighetsaffärer under senaste 12-månadersperioden är Strawberry, den norske hotellmagnaten Petter Stordalens bolag. Stordalen har nu köpt tillbaka sitt tidigare konferenshotell Aronsborg utanför Stockholm, i en affär där Pangea var rådgivare åt säljaren.

En motpol under samma period är Stockholmsbörsens enda renodlade hotellfastighetsbolag Pandox, som under samma period sett till att diversifiera med alltmer utomnordiska hotellinnehav.

På Stockholmsbörsen finns två stora nordiska operatörer noterade: Scandic och Rezidor. Dessutom ägs hotellfastigheter även i flera fastighetsbolag med lite bredare portföljer, exempelvis Balder och Klövern.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.