”Huvudlösa nedskärningar i Ericsson”

Ericssons kostnadsjakt riskerar att dränera bolaget på kunnande och utplåna det tekniska försprång bolaget under många år haft. ”Ledningen har gjort sitt val och det finns en stor risk att kompetens går förlorad”, säger Bosse Persson, facklig representant för Sif.

Flera Ericsson-anställda som Ekonomi24 talat med menar att ledningen nu agerar ”desperat” i sin iver att vända bolagets kassaflöde, och skär på fel ställen.

”Nedskärningarna sker helt huvudlöst. I flera av de projekt man nu funderar på att lägga ner finns det inget systematiskt sätt att tillvarata kunskapen. Bolaget riskerar att dräneras på kompetens”, säger en person som har som får en ny plats i organisationen efter att det projekt han arbetat i nu läggs ner.

Det som de anställda huvudsakligen riktar kritik mot är inte att själva nedläggningarna sker utan hur de sker.

”Det är så många andra frågor som hamnat i fokus i hela besparingsdiskussionen att man nonchalerat att arkivera de kunskaper, fakta och material som samlats in och som vi har jobbat hårt med. Den upparbetade kompetens som finns i projekten riskerar därmed nu att gå förlorad”, säger en anställd som varslats.

Följden blir att den bredd av kunnande som bolaget stått för hotas. Hittills är det bara 3G-relaterade projekt som uttryckligen är fredade zoner, vilket gör att alltfler ägg läggs i samma korg.

Även från fackligt håll ser man en konflikt mellan bolagets kortsiktiga kostnadsjakt och det tekniska kunnande som krävs på lång sikt. Enligt Bosse Persson, fackrepresentant för Sif på Ericsson Radio Systems i Kista där en stor del av nedskärningarna nu sker, är paradoxen mellan det kort- och långsiktiga perspektivet total.

”Ledningen har gjort sitt vägval och beslutat att lägga ner de projekt som inte ger snabb avkastning, det vill säga på ett års sikt. Det är riktigt tänkt med tanke på att man måste få företaget på fötter men det innebär en stor risk att kompetens går förlorad. Det finns inget som säger att man kan starta upp de här projekten igen om ett år, och görs det blir det till en hög kostnad eftersom man måste börja om från början”, säger han.

Åke Svenmarck, facklig representant för CF (Civilingenjörernas Förbund) i koncernstyrelsen, säger att man gör allt för att behålla kompetensen inom bolaget.

”Kompetensen finns kvar så länge människorna finns kvar i företaget, och det finns ingen automatik i att de som arbetar ett projekt som läggs ner därmed får sparken. Många som arbetar i nedlagda projekt har kompetenser som passar på annat håll i organisationen.”

För fackförbundens räkning sker dock ”huvudlösheten” på andra håll inom andra delar av besparingsprogrammet.

”Den stora stötestenen för facket är hur ledningen vill att personalminskningarna ska ske. Vi hävdar att man ska följa LAS, sist-in-först-ut-principen, för att undvika att folk som arbetat i bolaget i 25 år får gå medan de nyanställda sitter kvar, men på företaget vill man helst plocka ut folk själva”, säger Bosse Persson på Sif.

Förhandlingarna om varslen, och de olika former av avtal och vidareutbildning det medför, pågår som bäst. Hittills är 2 700 av de totalt 4 000 anställda som ska lämna bolaget klara, besked om var de resterande 1 300 ska tas lär inte bli klart förrän efter sommaren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF