IMF: Svensk finansiell instabilitet oroar

Sveriges ekonomi får upp farten men finansiell instabilitet utgör ett växande orosmoment, skriver IMF i ett utlåtande om den svenska ekonomin.

”Finansiell instabilitet är en viktig nedsiderisk, framför allt i kontexten med Sveriges stora banksystem. Hushållens skulder har nått 190 procent av den disponibla inkomsten enligt vissa mått, mer än två tredjedelar av de nya bolånen har rörlig ränta och en betydande del av hushållens nettotillgångar är inte likvida”, skriver valutafonden.

Mot den bakgrunden kan negativa chocker mot räntor, bostadspriser eller inkomster snabbt leda till lägre konsumtion, högre arbetslöshet och minskad tillväxt, vilket slutligen skulle påverka banksystemet, ”särskilt om dessa chocker sker under en tid av hög global finansiell stress”, skriver IMF.

Den låga inflationen är också en riskfaktor, menar IMF, då den i längden kan leda till att de långsiktiga inflationsförväntningarna faller under tvåprocentsmålet, vilket kan utöva ett nedåttryck på tillväxten om hushåll och företag skjuter upp större inköp.

Att Sverige hanterar de finansiella riskerna utgör en viktig prioritet för landets ekonomiska politik, anser IMF.

Vidare upprepar valutafonden budskapet att den finansiella stabilitetsagendan måste innefatta åtgärder som begränsar efterfrågan, så att efterfrågan på bolånekrediter styrs i riktning mot en hållbar bana. Även vikten av att mildra utbudsbegränsningarna kring bostadsmarknaden framhålls.

IMF anser att strukturella åtgärder kan bidra till att minska arbetslösheten. Vidare anser valutafonden att det är rätt att finanspolitiken vänds i riktning mot budgetkonsolidering. Det finanspolitiska ramverket har gynnat Sverige väl, enligt IMF.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.