Industrikapital drev fram vinstvarningen i Perstorp

Det var på Industrikapitals initiativ som Perstorp gick igenom vinstsiffrorna förra veckan. Genomgången drev fram vinstvarningen från Perstorp samtidigt som budet från Industrikapital föll, dagen innan det gick ut.

Det förklarar Harald Mix, partner i Industrikapital och ansvarig för det planerade förvärvet av kemi-och golvkoncernen Perstorp. Därmed verkar det högst oklart om Perstorp hade valt att gå ut med en vinstvarning i torsdags om inte Industrikapitals finansiärer hade valt att göra en uppdatering av siffrorna just under de sista dagarna i september.

”När vi kontaktade bolaget för att gå igenom siffrorna tillsammans med folk från Perstorp visade det sig att Perstorps räkenskaper förändrats i sådan utsträckning att kalkylerna bakom den ursprungliga förvärvsfinansieringen inte höll längre”, säger Harald Mix.

Så det var på ert initiativ som Perstorp gick ut och gjorde en vinstvarning? ”Det är en semantisk fråga. Det var ju bolaget som vinstvarnade, inte vi.”

Men det var på ert initiativ som genomgången av räkenskaperna – som ledde fram till vinstvarningen – gjordes under förra veckan? ”Ja, men det var inget märkvärdigt. När man lägger bud av det här slaget måste finansiärerna få möjlighet att uppdatera lånevillkoren om affären drar ut på tiden. Och i september såg siffrorna helt annorlunda ut än i april. Nu räckte plötsligt inte bankfinansieringen längre. Det kan jag bara beklaga.”

Tycker du inte att det är märkligt att Perstorp först går ut med ett pressmeddelande där de skriver att det kommer att göra en kraftig vinstvarning för det tredje kvartalet, utan att skriva ut några siffror, samtidigt som både VD och styrelseordförande väljer att tona ner innebörden av vinstvarningen? ”Det där är en fråga för bolaget och inte för Industrikapital. Våra finansiärer har bara agerat på den informationen som kom fram under uppdateringen av finansieringen.”

Hade ni inte kunnat skjuta till mer eget kapital bara? ”Alla våra investeringar lever självständigt med egen styrelse, egen strategi och egen balansräkning. Det gör att våra kalkyler kanske skiljer sig från ett stort industriföretag som lägger ett bud på börsen. Vi kan inte bara ta pengar från andra verksamheter.” Harald Mix beklagar att informationsgivningen från Industrikapital kanske inte varit den bästa. Harald Mix anser inte att Industrikapital agerat tveksamt, än mindre att Industrikapital agerat på insiderinformation när budet föll. Han välkomnar samtidigt att händelsen ska tas upp i Aktiemarknadsnämnden.

”Vi har inget att dölja för Aktiemarknadsnämnden”, säger Harald Mix som menar att det bara är att beklaga att EU:s granskning dragit ut på tiden samtidigt som bolagets utveckling försämrats under tiden.

För närvarande pågår diskussioner mellan Industrikapital och Perstorp för att utröna möjligheterna för Industrikapital att återkomma med ett nytt bud. Om det blir ett lägre eller ett helt annat bud är fortfarande oklart. Tillsvidare är Perstorp börsstoppat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.