Inför ”Årets ledare” 2003

I november delas utmärkelsen Årets Ledare ut för 20:e gången. Affärsvärlden har intervjuat tidigare pristagare för att få deras bild av ledarskapet i Sverige i dag och få deras tips på vem som bör bli Årets Ledare i år.

CHRISTER AGELL, 1993
Grundare, Ankor Group i Hongkong.
I dag privatinvesterare.

Hur ser du på ledarrollen?
– Ledaren måste definiera verksamhetens mål och få sina medarbetare att enas om det. Sedan måste han eller hon gå fram emot målet utan att tveka. Om inte kan ledaren bli ett hinder för medarbetarna.

Hur ser du på de olika managementtrender som kommer och går?
– De flesta managementböcker är av ringa värde. Man kan inte läsa sig till ledarskap. Sunt förnuft är oftast tillräckligt.

Vad har du för budskap till unga entreprenörer?
– Världen är stor och full av möjligheter. När man väl har identifierat en lovande marknad för en produkt eller tjänst som man känner sig förstå, då gäller det bara att ”stå på” och inte ge upp för tidigt. Jag började med egna affärer (i Hongkong) 1976 och det tog tio år innan vi fick näsan över vattnet. Man måste ta personliga risker, om inte så kommer man ingenstans.

SALVATORE GRIMALDI, 1997
Vd för Grimaldi Industri sedan 1981.

Hur har ledarskapet utvecklats under de senaste 20 åren?
– Dynamiken i företagen har accelererat och kommer att fortsätta göra så på alla plan. Det krävs att företagen blir mer flexibla, att produktutveckling och lansering går mycket snabbare och att organisationsförändringarna i företagen sker mycket oftare.

Hur ser du på ledarskapet i näringslivet i dag?
– Moraliska och etiska frågor har kommit mer i fokus efter ABB- och Skandiaskandalerna. Vi blir på så vis ”sundare”. Det finns inget ont som inte har något gott med sig. Kvinnorepresentationen i företagen har ökat – även om det går alldeles för långsamt – vilket inneburit ett mer balanserat och sundare ledarskap.

Vem bör vinna i år?
– Yngve Bergqvist, grundare av Ishotellet i Jukkasjärvi.

SVEN LANDELIUS, 1999
Vd i Öresundskonsortiet

Hur har ledarskapet utvecklats de senaste 20 åren?
– Två tydliga förändringstrender i omvärlden har påverkat och påverkar ledarskapet: förändringshastigheten och globaliseringen. I själva verket ger utvecklingen oss mindre tid, och egenskaper som flexibilitet och förändringsförmåga har ökat kraftigt i betydelse.

Hur ser du på ledarskapsfrågor i dag?
– Förändringshastigheten gör att ledarskapet måste understödja dynamik, flexibilitet och proaktivitet och motverka den statiska och likriktade organisationen. Behovet av lagspel/coaching ökar – stora enheter tydligt indelade i mindre, målstyrda enheter där individen känner att han eller hon kan bidra.

Vem bör få priset i år?
– Gull-Britt Jonasson, vd Finja Betong AB.

ROLAND NILSSON, 2000
Vd i Scandic Hotels 1992-2002
Uppdrag i dag: Vd och koncernchef Wedins,
diverse styrelseuppdrag

Hur har ledarskapet utvecklats de senaste 20 åren?
– Tidigare var ledarskapet mycket mer auktoritärt och administrativt. Kraven har ökat på lyhördhet och snabbare förändringar efter marknadens behov och värderingar. I dag handlar ledarskap om att leda genom tydliga och klara värden och att vara en förebild och en ”coach” som stimulerar till en tydlig företagskultur med en tydlig affärsidé. Dagens ledare måste också klara av den stundtals mycket intensiva och stressande mediebevakningen.

Vem bör få priset i år?
– Arlandas flygplatsdirektör Kerstin Lindberg Göransson för sitt sätt att hantera krisen efter den 11 september. Hon är en omtyckt ledare trots stora förändringar från expansion till neddragning. Att hon behållit sin affärsmässighet i en organisation som Luftfartsverket förtjänar även det stor respekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.