”Inget skambud”
Att Bengt Ågerup skulle köpa ut sitt bolag Q-Med från börsen kom inte helt oväntat. Aktiekursen har fallit en tid och huvudägaren (47 procent) vet vilka värden som finns i bolaget. Han ville förekomma skambud på Q-Med och valde därför på försommaren att ta kontakt med private equity-bolaget EQT för en gemensam affär.
Man kan ha olika uppfattningar om budet från Ågerups och EQT:s gemensamma bolag, Ivytan. Men något skambud är det i alla fall inte. Jämfört med hur företag i branschen värderas verkar det vara ett ganska rimligt pris som erbjuds. Q-Med handlades till ett p/e-tal på 27 innan budet lades, vilket är klart högre än motsvarande multipel för Allergan (p/e 16), huvudkonkurrenten på viktigaste marknaden, i USA.
När Bengt Ågerup startade Q-Med i slutet på 1980-talet var planen att med en ny teknik att framställa det kroppsegna ämnet hyluronsyra först gå in på området estetik sedan låta kassaflödet från denna verksamhet finansiera satsningar på andra mer medicinska områden (artros, urinproblem, cellterapi med mera).
Men Q-Med har aldrig lyckats få fart på de medicinska produkterna. Fortfarande är bolaget nästan helt beroende av en produkt, ett medel mot rynkor (Restylane), som svarar för huvuddelen av försäljningen och vinsten. Framgångarna med Restylane har dock varit stora. Konkurrensen har emellertid hårdnat och värst är det i USA där Allergan gett sig in på Q-Meds marknadsnisch med sin produkt Juvéderm, som är svår att skilja från Restylane. Allergan har använt sig av prisvapnet, vilket pressat marginalerna för Q-Med.
För att möta denna konkurrens måste Q-Med bredda sig inom estetikområdet och satsa ännu mer på marknadsföring och försäljning. Och Q-Med tvingas nog ge upp sina satsningar på de medicinska produkter och sälja ut dem eller skaffa partners.
Kortsiktigt kommer detta att kosta pengar och ge lägre vinster. Och det är därför Ågerup vill ta bort bolaget från börsen, där vinstförsämringar skulle sänka kursen ytterligare. I privat regi kan man genomföra de affärer som på längre sikt kan stärka bolaget.
I förlängningen ligger sannolikt ett samgående med Medicis, Q-Meds partner i USA. Samarbetet verkar vara mycket gott och estetikprogrammen från de två bolagen blir alltmer sammanvävda. Bengt Ågerup har också sagt att han skulle vilja se ett samgående mellan bolagen.
En hake i sammanhanget kan vara att Medicis också är pressat, främst på grund av problem med en ny produkt, Reloxin, som var tänkt att ta upp konkurrensen med Botox, Allergans världskända estetikprodukt, som använder ett nervgift för att försvaga rynkmusklerna. Amerikanske läkemedelsmyndigheten FDA sa i början av året nej till Reloxin och krävde fler studier för ett godkännande.
För Medicis kan det också vara ett stort steg att gå ihop med Q-Med, som har betydande produktionsanläggningar och säljer i hela världen. Medicis har valt att inte alls ha någon egen produktion, som köps in från andra, och finns enbart representerad på den amerikanska marknaden.
Risken är också att Medicis hinner bli uppköpt, genom ett fientligt bud, eftersom aktiekursen är ännu mer nertryckt än den varit för Q-Med. Medicins p/e-tal ligger kring 10 och rörelseresultatet betalas med en multipel på 4,5 jämfört med drygt 20 för Q-Med (före budet).
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.