Investerarna dikterar villkoren i Bredbandsbolaget
Bredbandsbolaget har skruvat ner expansionstakten men är fortfarande i stort behov av kontanter. Den avbrutna börsnoteringen i oktober förra året försatte snabbt bolaget i en pressad finansiell situation.
I februari meddelade huvudägarna Investor, Carlyle Group och NTL att de skjuter till medel för bolagets fortsatta drift. Bredbandsbolaget är mycket tystlåtet när det gäller omständigheterna runt investeringen.
Men dokument som lämnats in till Patent- och registreringsverket samt kallelsen till en extra bolagsstämma som publicerades idag avslöjar mycket förmånliga villkor för investerarna som räddar bolaget.
Hittills har Bredbandsbolaget gett ut två skuldebrev på tillsammans 309 Mkr med lösendatum i december 2002. Nu vill styrelsen öppna för ett nytt finansieringsprogram och har därför kallat till en extrastämma den 16 maj. I ett första skede ska ett konvertibelt skuldebrev på 105 Mkr ges ut.
Bredbandsbolagets informationschef Gunnar Sjögren vill inte säga om investerarna har gått in med mer pengar än de 309 Mkr som hittills har registrerats. I februari talade Bredbandsbolaget om att finansieringsprogrammet totalt var värt 1 miljard kronor.
”Det som under perioden januari till april har skjutits till från befintliga ägare, det är åtagandet med ramen 1 miljard kronor som vi tidigare har publicerat. Det här öppnar upp för ytterligare pengar utöver det åtagandet.”
”Den (nya finansieringen) är öppen för alla ägare. Därmed inte sagt att man skjuter till i proportion till sitt innehav, utan det är ett individuellt ställningstagande. Det kan mycket väl hända att någon blir utspädd. Det vet vi inte i det här läget”, säger Gunnar Sjögren.
Därmed kommer inom kort Bredbandsbolagets kassa att ha stärkts med totalt 414 Mkr. Extrastämman den 16 maj öppnar också för styrelsen att göra fler emissioner av skuldebrev och aktier.
Men priset för att fylla på kassan är högt. Skuldebreven riktas till samtliga befintliga aktieägare men hittills har bara Investor, Carlyle Group och NTL förklarat sig villiga att gå in med pengar. Det är oklart om detta också gäller det nya finansieringsprogrammet.
Bland övriga storägare finns Framfab, Novestra och Intel men de har inte velat kommentera om de också tillhör investerarna. Framfabs tidigare VD och ordförande i Bredbandsbolaget, Jonas Birgersson, finns också med bland storägarna men han satsar inte mer pengar.
”Jag kommer inte att gå in som privatperson i de rundor som genomförs nu”, säger Jonas Birgersson.
Bredbandsbolaget lämnar ingen information om vilka som förbundit sig att backa upp företaget finansiellt i väntan på en börsnotering. Av de osäkra är Framfab det bolag som tydligast har markerat att fortsatta investeringar utanför kärnverksamheten inte kommer att göras.
Klart är att de aktieägare som inte bevakar sina andelar genom att skjuta till mer pengar kan räkna med en mycket kraftigt utspädning.
Skuldebreven som hittills getts ut ger grovt räknat 1 ny aktie för 2 satsade kronor, vilket snabbt ökar antalet aktier och därmed utspädningen.
Enligt Gunnar Sjögren är detta dock bara ett nedre golv för konverteringen och det är upp till aktieägarna att vid ett senare tillfälle komma fram till den slutliga konverteringskursen som alltså kan komma att bli högre.
Bredbandsbolaget har också infört ett nytt aktieslag för att blidka investerarna. Skuldebreven i februari, och det som inom kort ska klubbas igenom på den extra bolagsstämman, ger innehavaren rätt att konvertera till preferens-aktier i bolaget. Det är oklart vilka fördelar dessa aktier har i jämförelse med bolagets vanliga aktier, men preferensaktier ger vanligtvis förtur till utdelningar från bolagets kassa, exempelvis vid en likvidation.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.