IPO-marknaden kan sätta rekord i sommar

Under första kvartalet nådde IPO-marknaden sina högsta nivåer på 20 år. Det borgar, enligt EY:s Andreas Dalhäll, för ett spännande andra kvartal.
Börsen
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT

Den starka trenden från slutet av 202 fortsatte under den första kvartalet. Globalt ökade antalet börsintroduktioner med 68% och transaktionsvolymen ökade med hela 223%. Totalt genomfördes 391 börsintroduktioner världen över, med transaktionsintäkter på nästan 92 miljarder dollar.

”Det kommer inte som någon chock att det är hårt tryck på marknaden just nu, men om vi tittar i spåkulan verkar det som att trenden inte bara håller i sig, utan faktiskt kan nå rekordklimat under sommaren”, säger Andreas Dalhäll, partner och EY IPO Leader i Norden och Sverige, i ett pressmeddelande.

Siffrorna från rapporten inkluderar inte så kallade SPACs. Under första kvartalet noterades ACQ Bure som första SPAC-bolaget på Stockholmsbörsen. Enligt Andreas Dalhäll är fler SPAC-bolag att vänta framöver.

”Spacs har varit i ropet ett tag nu och redan i slutet på förra året lutade vi åt att det skulle bli en svensk notering under Q1. Under hela förra året stod Spacs på de amerikanska börserna för hela 48 procent av den totala transaktionsvolymen, så det ska bli väldigt spännande att se utfallet i Sverige när vi summerar året”, säger han.