Jens Henriksson ny vd för Swedbank

Swedbanks styrelse har utsett Jens Henriksson till ny vd och koncernchef.
Jens Henriksson ny vd för Swedbank - jens-folksam-swedbank-700_binary_6948916.jpg

Det framgår av ett pressmeddelande.

Han tillträder sin befattning “snarast möjligt” och ersätter Anders Karlsson som varit tillförordnad vd sedan den 28 mars, då Birgitte Bonnesen fick lämna banken.

Henriksson lämnar därmed jobbet som koncernchef för Folksam, där han även varit verksam som vd för både Folksam Liv och Folksam Sak.

Han har tidigare även varit vd för Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX, och har suttit i styrelsen för internationella valutafonden, IMF, i Washington.

“Med Jens Henriksson får banken en verkställande direktör som kombinerar ett erfaret ledarskap, en stark kommunikativ förmåga och en bred kunskap om bank- och finansmarknaderna. Jens har den samlade kompetens som krävs för att ta sig an bankens situation utifrån den senaste tidens kritik, de snabba teknikförändringarna och konkurrensen som präglar banksektorn idag. Dessutom har Jens Henriksson en förståelse för samhällsutvecklingen både i Sverige och globalt, samt en stor respekt och förståelse för Swedbanks värderingar och rötter”, säger Swedbanks styrelseordförande Göran Persson i pressmeddelandet.

“Jag känner mig ödmjuk och hedrad, men också väl medveten om de utmaningar som ligger framför oss. Min uppgift som vd för Swedbank blir att återvinna förtroendet, utveckla bankens hållbara profil samt fortsätta den framgångsrika digitaliseringsresa som Swedbank inlett”, kommenterar Jens Henriksson.

Tillförordnad vd Anders Karlsson kommer att återgå till sin ordinarie roll som finanschef.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.