Jonas Olavi: Bättre tider väntar – detta talar för risktillgångar

Trots den skakiga septembermånaden talar mycket för fortsatt för risktillgångar, skriver Alpcots förvaltare och allokeringschef Jonas Olavi i sin senaste strategirapport.
Jonas Olavi tror på risktillgångar.
Jonas Olavi tror på risktillgångar. Foto: TT

September bjöd på traditionsenligt skakiga börser, men enligt Alpcots förvaltare och allokeringschef Jonas Olavi väntar nu ljusare tider.

”Flera faktorer talar faktiskt för risktillgångar framöver”, skriver han och pekar ut sex olika faktorer.

För det första handlar det om att avkastningen generellt är starkare på vintern än på sommaren. Den andra faktorn som talar för risktillgångar är att finanspolitiken nu med stor kraft möter den retirerande penningpolitiken. För det tredje bör Kina snart gå på charmoffensiven och dessutom försöka råda bot på en inbromsande ekonomisk utveckling. Den fjärde faktorn är att allt fler länder snart kommer öppna upp. För det femte kommer inflationsuppgången bedarra och för det sjätte så är marknaderna översålda, vilket ger en mer fördelaktig risk/reward.

Han sammanfattar med att ”stödpengar byter avsändare, vilket bör mildra oron för att centralbankerna för snabbt kväser uppgångstendenserna. Eftersom aktier fallit, men
vinstestimaten hållit emot så har p/e-talen sjunkit, i Sverige från 21 till 18, förvisso över ett 20-årssnitt, men inte lika utmanande.”

Vidare väntar han sig att kvartalsrapporterna kommer att peka på kommande möjligheter.

Alpcot ökar också aktier till övervikt i oktober. Regionalt behålls en övervikt i nordiska och amerikanska aktier. Övervikterna finansieras med undervikter i tillväxtmarknadsaktier och japanska aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.