JP Morgan-chefen tror på fler noteringar: ”De sitter på 2 000 miljarder dollar”

Investmentbanken JP Morgan "har fullt upp" just nu - de är bland annat involverade i ett jätteutköp från norska börsen och arbetar med fastighetsbolaget SBB. Nu tror Nordenchefen Jonas Wikmark att IPO-fönstret är på väg att öppnas. "Vi ser att flera bolag förbereder sig för en IPO”, säger han till Afv.
JP Morgan-chefen tror på fler noteringar: ”De sitter på 2 000 miljarder dollar” - Jonas Wikmark professional photo 3
Jonas Wikmark är en av två Nordenchefer för amerikanska investmentbanken JP Morgan i Stochkolm. Foto: Pressbild.

2023 har varit svagt för stora delar av den nordiska M&A-marknaden. Men på Sveavägen 20, där amerikanska investmentbanken JP Morgan har sitt Stockholms-kontor, är optimismen desto större.

”Vi har fullt upp. Har vi inte fullt upp skulle jag bli orolig”, säger Jonas Wikmark, en av de två Nordencheferna på JP Morgan, till Affärsvärlden.

Han fortsätter:

”Det är mycket hög aktivitet inom M&A och kapitalresning. Men med det sagt innebär det inte att alla affärer blir annonserade heller. Det tar längre tid än vanligt och köpare och säljare behöver mer tid för att hitta varandra”, säger han och förklarar att inflationen, räntorna och det geopolitiska läget fortfarande gör det svårt att hitta rätt värdering för bolag.

”Men det finns många i marknaden som vill göra affärer och resa nytt kapital. Så vid någon tidpunkt kommer det bli en ketchupeffekt, men det är mycket svårt att säga exakt när”, säger Jonas Wikmark.

Mycket förberedelser

Exakt när är något som hela M&A-marknaden skulle vilja veta. I Sverige sjönk antalet bolagsförvärv under tredje kvartalet med 34%, jämfört med samma period förra året. Sett till värde däremot vände det och ökade istället med 26% under tredje kvartalet, jämfört med Q3 ifjol.

Jonas Wikmark lyfter fram att riskkapitalbolagen globalt sett sitter på mer än 2000 miljarder amerikanska dollar i dry powder, som ”de inte kan sitta på för alltid”.

”När värderingar går ned skapar det möjligheter för industribolag att gå in i tech, för pharmabolag att gå in i biotech, för banker att gå in i fintech, och så vidare”, säger Jonas Wikmark.

Hur skulle du beskriva M&A-året 2023?

”Det är inte lika många affärer som annonserats som tidigare år. Men nivån på dialoger och projekt som är igång är nästan all-time high i Norden, skulle jag säga. Då är det inte bara förberedelser utan även förhandlingar och transaktioner som gått live.”

Vilka aktörer skulle du säga driver på M&A-marknaden nu? 

”Det är inte begränsat till någon specifik marknadsaktör, skulle jag säga. Bolag vill växa genom förvärv men också hitta nya teknologier eller nya geografier att verka på. Det är också mycket diskussioner med riskkapitalbolag. Men ja, volymerna är ju ner 20% för investmentbankerna i Europa i år jämfört med 2022. Men det är ungefär i nivå med hur det var 2018 och 2019”, säger Jonas Wikmark.

Under 2023 har JP Morgans Nordenkontor agerat rådgivare åt Adevinta, där Permira och Blackrock nu lagt bud på att köpa ut bolaget från norska börsen för 141 miljarder norska kronor. JP Morgan var även rådgivare i affären där Cube Infrastructure Managers köpte den nordiska delen av Urbaser för 4,5 miljarder kronor tidigare i somras. JP Morgan har även hjälpt fastighetsbolaget SBB med att göra strategisk översyn av bolaget samt återköpserbjudanden av vissa hybridinstrument.

Flera bolag förbereder IPO

2023 är inte året då börsklockan ring särskilt ofta. Hittills i år har endast tre börsnoteringar ägt rum i Sverige, enligt IPO-guiden.

”IPO-fönstret öppnas och stängs och jag tror det kommer vara en fortsatt volatil marknad. Men de senaste veckornas positiva signaler från kapitalmarknadsavdelningarna visar att det tagits några första steg för att göra den typen av transaktioner. Det sker börsnoteringar i Europa men det behövs mer stabilitet. Vi ser att flera bolag förbereder sig för börsnotering, och samtidigt är det mer dual track-processer där både IPO och M&A finns på bordet”, säger Jonas Wikmark.

Kassaflöde allt viktigare

Tidigare år har tech, medicin och teknikbolag varit de hetaste sektorerna på M&A-marknaden. Nu tycks ett skifte ha ägt rum i vad som får mest intresse bland uppköparna.

”Det handlar inte så mycket om sektorer, men mer om sektorvinnare och den individuella bolagsprofilen. Det starkaste bolaget i en specifik sektor som har bäst finansiell profil, med bra cashflow, kommer få mest intresse”, säger Jonas Wikmark och fortsätter:

”2021 var det bra år för olika typer av bolag, när räntorna fortfarande var nära noll. Nu är det en annan marknad. Även börsnoteringarna detta år har varit mer fokuserade på kassaflödestarka bolag som är sektorvinnare.”

Inför nästa år ser JP Morgan-chefen att ljusnar först mot hösten.

”Jag tror inte vi får se sänkta räntor förrän tidigast andra halvåret 2024. Vi har inte sett effekterna fullt ut från räntehöjningarna som varit. Man måste alltid vara beredd på det värsta, och glöm inte att inom M&A är det mer långsiktig syn på marknaden”, säger Jonas Wikmark.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.