Julborden väntas slå nya rekord
”Julborden är jätteviktiga för oss”, säger Pia Clark, VD på Stallmästargården.
I slutet av november och i under december månad kommer restaurangerna att invaderas av människor som vill äta julbord. Restaurangerna har börjat annonsera i tidningarna och redan nu är många sittningar fullbokade.
Sveriges Hotell och Restaurangföretagare har gjort en sammanställning över julbordens andel av restaurangernas totala omsättning. Materialet visar att julborden är mycket viktiga för restaurangernas årsomsättning på cirka 40 miljarder kronor. Detta innebär att julborden står för knappt 4 procent av årsomsättningen. De senaste två-tre åren har omsättningen på julbord ökat cirka 6 procent per år.
”Restaurangerna säljer otroligt mycket julbord under i realiteten en kort period, cirka tre till fyra veckor. Det är intressant att företag och privatpersoner lägger så mycket pengar på julborden”, säger Göran Granhed, branschekonom på Sveriges Hotell och Restaurangföretagare.
”Det är tydligt att julbordsmarknaden växer mycket kraftigt, och har gjort så under de senaste åren. Den främsta orsaken är att vi befinner oss i en högkonjunktur. Företagen har väsentligt bättre ekonomi än för några år sedan och det är ofta bolagen som bjuder sina anställda som ett sätt att visa uppskattning”, säger Göran Granhed.
Enligt Göran Granhed har restaurangerna under senare tid blivit en allt viktigare mötesplats för människor, vilket kan vara en ytterligare förklaring till att julbordsmarknaden fortsätter att öka.
Stallmästargården i Stockholm är ett klassiskt ställe att äta julbord på. Hur långt anorna går tillbaka kan VD Pia Clark inte säga. Hon konstaterar dock att när kocken Tore Wretman tog över verksamheten 1950 så serverade han julbord.
På Stallmästargården håller kockarna för närvarande på att förbereda inför den invasion som väntas inför premiärdagen som är första advent. I år räknar Pia Clark med att ha cirka 7000 julbordsätande gäster som betalar 495 kronor per kuvert för maten. Utöver det tillkommer dryck. Stallmästargården har budgeterat för att julborden i år ska omsätta cirka 4 Mkr och årsomsättningen för restaurationen beräknas hamna på 35 Mkr.
Årets beräknade omsättning är något lägre än förra årets då Stallmästargården hade cirka 8500 julbordsätare.
”Vi har valt att förbättra vår produkt och inte ha så mycket människor vid varje sittning. Köerna till maten blir för långa och så vill vi att det ska vara lite lugnare. Det är värdefull att kunna koppla av, vi vill helt enkelt höja vår trivselnivå”, säger Pia Clark som också berättar att priset för ett kuvert är det samma som förra året.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.