KI: Risker med både för låga och höga löneökningar

Konjunkturinstitutet ser risker med både för låga och för höga löneökningar.

Parterna på arbetsmarknaden kan normalt sett påskynda en anpassning mot lägre arbetslöshet med stöd av penningpolitiken men i nuläget kan den inte bli mycket mer expansiv. Det innebär att mycket låga löneökningar inte leder till lägre arbetslöshet.

Det skriver Konjunkturinstitutet i lönebildningsrapporten som presenterades i dag.

”Mycket låga löneökningar leder därför inte till lägre arbetslöshet. En anpassning av lägstalönerna kan, liksom arbetsmarknadspolitiska åtgärder, minska arbetslösheten varaktigt”, skriver KI.

”Det höga arbetskraftsdeltagandet i Sverige innebär att det är många som står till arbetsmarknadens förfogande, vilket är positivt. Men på kort sikt innebär vanligtvis en hög tillväxt i arbetskraften att arbetslösheten stiger. I Sverige har grupper med svagare anknytning till arbetsmarknaden ökat som andel av de arbetslösa. Samtidigt är företagens genomsnittliga rekryteringstid på en hög nivå, vilket är en av många indikatorer som visar att matchningen på arbetsmarknaden försämrats de senaste åren”, fortsätter KI.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.