Kommentar: Industrikapital mörkar i Perstorp-affären

Det var Industrikapitals finansiärer som satte stopp för budet på Perstorp. Detta nämns inte med ett ord i Industrikapitals förklaring till varför budet nu omförhandlas. Affären har därmed allvarligt skadat förtroendet för Industrikapital, skriver Ekonomi24:s Sophie Nachemson-Ekwall i en kommentar.

Affären har redan allvarligt skadat förtroendet för Industrikapital som långsiktig seriös köpare av börsbolag. Indutsrikapital har inte heller klarat av sin roll som stark finansiell part, vilket är kärnan i bolagets affärsidé.

Så här ligger det till:

I en fotnot till prospektet till aktieägarna i Perstorp står att Perstorp Intressenter, som ägs till 97 procent av Industrikapital, fått bindande kreditlöften från Salomon Brothers International Limited/Citibank och Svenska Handelsbanken avseende lån på cirka 6,5 miljarder kronor. Men lånet är villkorat ”…bland annat av att Perstorps verksamhet och finansiella ställning inte i väsentlig omfattning påverkas negativt innan Erbjudandet fullföljs.”

I torsdags förändrades allt. Perstorp offentliggör en vinstvarning för det tredje kvartalet. Orsaken är att resultatet i golvtillverkningen ser ut att utvecklas väsentligt sämre än väntat.

För Industrikapitals partner Harald Mix är det tillräckligt för att kräva en omförhandling av affären. Perstorp börsstoppas. I media har Harald Mix hänvisat till prospektet, dock utan att berätta att den klausul som handlar om Perstorps resultatutveckling är kopplad till finansiärerna.

Informationen i fotnoten till Industrikapitals prospekt har hittills helt gått aktiemarknaden förbi. Det beror på flera saker:

– Villkoret återfanns inte i det pressmeddelande kring budet som publicerades redan den 10 april i år. Enligt praxis på aktiemarknaden ska alla villkor offentliggöras i samband med att budet presenteras, annars kan ju inte investerarna fatta korrekta beslut.

-Perstorp är ett industriföretag och som sådant konjunkturkänsligt. Därför förväntas inte en tillfällig resultatsvacka påverka bolagets långsiktiga värde. Än mindre bedöms det kunna utgöra underlag för att dra tillbaka och omförhandla ett bud.

– Industrikapital har arbetat hårt för att etablera ett rykte som seriös och finansiellt trovärdig ägare. Det har de också lyckats med. Av den anledning har investerare inte funnit det nödvändigt att granska hållbarheten i Industri Kapitals finansiella upplägg. Skulle finansiärer dra ”öronen åt sig” räknar investerarna kallt med att Industri Kapital skjuter till mer eget kapital.

Frågan är också om inte Industrikapital agerat på insiderinformation när budet nu ska omförhandlas. Inte så mycket för att Perstorp Intressenter förvarnats om vinstvarningen innan den offentliggjordes, utan för att bankerna som ska finansiera budet haft tillgång till informationen.

Det kryphål som Industrikapital hittat för att förhandla om budet till Perstorps aktieägare är därmed minst sagt tendensiöst, speciellt som de inte själva vågar stå för att finansieringsupplägget varit för dåligt. En rundringning till aktieägare och andra aktörer på kapitalmarknaden är samfällt kritiska till agerandet.

”Att en enstaka delårsrapport kan rubba Industrikapitals långsiktiga förtroende för Perstorps värde är helt obegripligt. Ingen placerare hade kunnat förutse att detta skulle inträffa”, säger Peter Malmqvist, finansanalytiker på Aragon och engagerad i börsbolagens informationsgivning.

”Fallet är helt unikt och slår direkt mot Industrikapitals trovärdighet”. Lars Melberg på Aktiespararnas Riksförbund är orolig över vilka effekter Industri Kapitals agerande kan ha på marknadens förtroende för kommande bud på bolag.

”Agerandet reser en mängd frågor om hur bud ska kunna villkoras i framtiden samt vilken information som budgivaren haft som inte varit offentlig”, säger Lars Milberg.

Perstorps ordförande Urban Jansson säger till Ekonomi24 att han är klart besviken över att Industri Kapital valt att omförhandla budet.

”Jag blev överraskad över Industrikapitals agerande. Det är ju ett stort steg att backa från ett bud”, säger Urban Jansson som säger att han inte hade en tanke på att Industrikapitals reaktion på vinstvarningen skulle bli den här.

Industrikapitals bud på Perstorp har hittills kantats av flera problem. EU har förhalat samgåendet som kan komma att skapa en dominerande kemijätte i Finland och Sverige. EU:s slutliga besked kommer i början av november. Därtill har Perstorps aktieägare varit svårflörtade. Perstorps huvudägare, ättlingar till släkten Wendt, är djupt splittrade och bara delar av släkten har ställt sig bakom budet från Industrikapital.

Ingen på Industrikapital har varit tillgänglig för en kommentar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight