”Krigshotet gäckar marknaderna – men aktier är mer attraktivt än tidigare”

Värderingar som kommit ner, i kombination med en god konjunkturell utveckling med stigande bolagsvinster gör att aktier är mer attraktiva än tidigare. Det skriver Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen.
God underliggande konjunktur och bra vinster från bolagen gör aktier alltjämt attraktiva, menar Jon Arnell
Jon Arnell om börsen. Foto: Lisa Wildare oxh Henrik Montgomery / TT

Den geopolitiska risken i och med en potentiell rysk invasion av Ukraina är i fokus för marknaderna just nu, och volatiliteten på börserna är stor. Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen, tror dock fortsatt på aktier.

Han skriver i en makrorapport att en historisk tillbakablick indikerar en genomsnittlig nedgång om 5% vid större geopolitiska händelser, och att marknaderna tenderar att återhämta sig relativt snabbt. Detta är även något som Nordnets sparekonom Frida Bratt och Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn uttalat sig om tidigare, något du kan läsa om här.

I slutändan, påminner Jon Arnell, är det de ekonomiska följderna av konflikten som avgör den mer långsiktiga utvecklingen. Han menar att en väpnad konflikt med sanktioner som följd påverkar den konjunkturella utvecklingen och därmed centralbankernas agerande.

”Osäkerheterna kring krigshotet gäckar marknaderna. Historien upprepar sig inte alltid, men den tenderar att rimma. Det vill säga en konfrontation leder till en nedgång, men att återhämtningen kommer relativt snabbt därefter, säger han.

Sentimentet är på låga nivåer men enligt Jon Arnell behövs en första räntehöjning från Fed och mer klarhet kring krigshotet för att marknaden ska kunna blicka framåt och fokusera på fundamenta. Fundamenta, skriver han, ger alltjämt stöd för aktier.

”Värderingarna har överlag kommit ner, men det som är billigt kan alltid bli billigare och värderingarna isolerat är inte vad som kommer få investerare att byta fot. Men i kombination med en god konjunkturell utveckling med stigande bolagsvinster är aktier mer attraktiva än tidigare. Tittar vi på rapporterande bolag ligger andelen positiva utfall över
historiska snitt likväl som de negativa är färre. Vi ser en avtagande tillväxt, men den förväntans alltjämt ligga över historisk trend likväl som bolagsvinsterna under innevarande år”, skriver han.

Vill du veta mer om utvecklingen för europeiska index så hittar du det på Affärsvärldens nylanserade sida Börsen idag. Där hittar du också dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.