Kronan stärks efter inflationssiffrorna

Kronan stärks och svenska räntor stiger svagt på onsdagsförmiddagen efter att inflationsstatistik från SCB kommit in något högre än marknadsaktörer väntat men i linje med Riksbankens prognoser.

Statistiken gör att analytiker nu ser en räntehöjning från Riksbanken nästa vecka som klappad och klar.

Vid 10.15-tiden är den svenska tvåårsräntan 2 punkter upp till -0,33 procent och tioåringen är upp 1 punkt till 0,03 procent. Övriga europeiska räntor sjunker runt 2 punkter.

Kronan har stärkts 6 öre mot både euron och mot dollarn, jämfört med svensk stängning i går. Jämfört med strax före statistiken har kronan stärkts omkring 3 öre.

SCB-statistiken visade att KPIF-inflationen steg till 1,7 procent i november, från 1,5 procent i oktober, vilket var snäppet över förväntningarna som låg på 1,6 procent, enligt Infront Datas enkät.

Riksbankens egen prognos var just 1,7 procent.

Även KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, visade sig vara högre än marknadens prognos, 1,8 procent i november, jämfört med 1,7 procent i oktober. Enligt Infront Datas enkät väntades 1,7 procent, Riksbankens senaste prognosbana pekade samtidigt mot 1,9 procent.

Statistiken visade också att KPI steg 0,1 procent från föregående månad och 1,8 procent i årstakt. Enligt Infront Datas enkät väntades 1,7 procents KPI-inflation, Riksbankens prognosbana pekade mot 1,8 procent.

Till månadsförändringen bidrog främst högre priser på el och kläder, vilka påverkade KPI uppåt med 0,1 procentenhet vardera.

Uppgången motverkades främst av lägre priser för paketresor och utrikes flygresor, som påverkade KPI nedåt med 0,2 respektive 0,1 procentenheter.

”Det blir en höjning nästa vecka med det här utfallet även om vi egentligen tycker att det är märkligt att de tar det steget givet hur bilden ser ut, med inflationsförväntningar på väg ned och en lägre inflation runt hörnet. Men givet hur Riksbanken resonerat tidigare är det svårt att se vad som skulle få dem att vända”, säger Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea räknar också med en höjning.

”Med de här siffrorna höjer de. Mycket blåser motvind för Riksbanken nu konjunkturmässigt och det finns frågetecken kring trovärdigheten för inflationsmålet, som vi såg i de senaste inflationsförväntningarna, men Riksbanken vill höja av andra anledningar och att KPIF-inflationen kommer in på deras prognos talar starkt för att de höjer räntan nästa vecka”, säger chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till Direkt.

Handelsbanken skriver i en kommentar att utfallet bekräftar deras bild av att Riksbanken höjer räntan vid nästa veckas räntebesked.

”Därefter räknar vi med att Riksbanken lämnar räntan oförändrad under kommande år. Det gör att vi tror att styrräntan toppar på 0-procent den här cykeln”, skriver Handelsbanken.

Mer KPI-statistik väntas i eftermiddag då amerikansk data släpps. Här väntas såväl KPI som kärn-KPI ha ökat med 0,2 procent i november, jämfört med oktober, med en inflationstakt på 2,0 respektive 2,3 procent, enligt Bloomberg News enkät.

USA-räntorna pekar nedåt i onsdagens europeiska förmiddagshandel, med tioårsräntan 2 punkter ned till 1,82 procent, medan dollarn handlas stabilt mot både euron och yenen.

Blickarna vänds därefter mot Federal Reserves räntebesked i kväll klockan 20.00, svensk tid.

Då publiceras även prognoser och räntebanan (dot plot) och en halvtimme senare hålls en pressträff med Fed-chefen Jerome Powell.

Samtliga bedömare i Bloomberg News prognosenkät spår oförändrad styrräntan på 1,50-1,75 procent. Det är också så marknaden är positionerad enligt prissättningen i Fed funds-terminerna, enligt CME:s Fed watch tool.

Deutsche Bank noterar att Fed-mötet i stort bör landa i att upprepa budskapet från i oktober om en ”paus”. Sedan det mötet har inkommande data stöttat Feds huvudprognos och nedåtriskerna har hållits i schack, även om framstegen på handelsfronten har varit begränsade. Budskapet bör därför i stort återspegla det i oktoberkommunikén.

Pundet tappade mot dollarn under natten efter att en ny Yougov-mätning visat att Boris Johnsons ledning minskar. En ny dipp på morgonen har dock återtagits.

Enligt den omfattande mätningen, den sista inför valet på torsdagen, skulle de konservativa vinna 339 mandat av 650 i parlamentet, medan Labour skulle få 231, de skotska nationalisterna SNP få 41 och Liberaldemokraterna få 15 mandat.

Det skulle därmed ge Tories ett övertag på 28 mandat, vilket är klart mindre än de 68 som motsvarande mätning för två veckor sedan pekade mot.

Boris Schlossberg, BK Assett Management, tror att pundet kommer att konsolideras kring nuvarande nivåer en bit över 1:31 mot dollarn till dess att tidiga valresultat börjar komma in, om det inte kommer några ytterligare nyheter.

”Om YouGov-mätningen är korrekt och Tories inte lyckas vinna en tillräcklig majoritet – eller värre, om Storbritannien får ett ’hung parliament’ (där ingen sida får majoritet) skulle pundet snabbt kunna röra sig mot 1:2800 mot dollarn in i det nya året då brexit-sagan fortsätter in i det nya årtiondet”, skriver han i ett kundbrev.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.