Krönika: Vassa IT-armbågar gäller 2002

Efter den kraftiga inbromsningen 2001 är det dags för IT-industrin att sakta börja röra sig framåt igen. Utvecklingen drivs på av förhoppningar om något ökande IT-investeringar det kommande året samtidigt som konsolideringsbehovet är stort på många håll. Men de tuffare tiderna är långt ifrån över och de flesta tror inte på någon riktig vändning förrän tidigast 2003.

De goda åren i slutet av 90-talet är nära men ändå så långt borta för stora delar av IT-branschens aktörer. 2002 blir ett år där vinnarna blir de som har vassast armbågar, starkast kontaktnätverk och bäst organisation. Det handlar helt enkelt bara om att kränga, kränga, kränga för en bransch som till stora delar själv måste skapa efterfrågan hos kunderna och visa på fördelarna med nya IT-investeringar. Här är några av huvudtrenderna under året.

1. Investeringarna ökar Med förväntningarna på låga nivåer och ett år av besparingar bakom sig kan branschen generellt sätta förhoppningen till prognosmakarnas bedömning att IT-investeringarna internationellt kommer att öka något i år jämfört med förra året. Håller prognoserna betyder det att de som är klara med anpassningen av organisationen kan börja röra sig framåt igen förutsatt att kompetensen och säljkraften inte försvunnit.

Men varken bland konsulter, programföretag och hårdvaruförsäljare är det många som vågar tala om en stark utveckling under första halvåret 2002. Andra halvåret och framför allt sista kvartalet väntas bjuda på en ökad efterfrågan men det finns fortfarande gott om tid att ändra de prognoserna. De riktiga pessimisterna längtar redan till 2003.

2. Kunderna köper för att spara Kombinationen av att kunderna vänder på varje investeringskrona och att det fortfarande finns en överetablering främst på konsultmarknaden sätter köparna i högsätet. Konsekvensen blir hårdare konkurrens och pressade priser.

På efterfrågesidan är det kostnadsbesparande satsningar som väntas vara den ledande trenden under 2002. Det gör också att outsourcing-trenden fortsätter, vilket bland annat exemplifieras av Ericssons nya avtal med Compaq i december.

Outsourcing-avtalen går främst till branschens stora aktörer som Tietoenator och WM-data. En aktör som vill dit är Teleca som hoppas på en växande outsourcing-marknad när man nu köper AU-system.

3. Ökad utländsk konkurrens De svenska aktörerna kan dock räkna med stenhård konkurrens från internationella IT-jättar och då framför allt de amerikanska. En trend som fortsätter från förra året är att de tidigare så kaxiga lokala svenska spelarna får backa för de stora multisarna. Ett tydligt exempel är internetkonsulterna som i många fall skrivit samarbetsavtal med de stora utländska aktörer som man tidigare skrattade åt.

Riktigt stora spelare som Microsoft och IBM fortsätter att stärka sina positioner globalt, så var det även under krisåret 2001. Värt att notera är att de båda bolagens aktier steg med 52 respektive 42 procent under förra året.

IBM kan under 2002 fortsätta att sälja på att de inte alls har samma otrygghetsstämpel som många av de lokala konkurrenterna. För Microsofts del väntas försäljningen av det nya operativsystemet Windows XP stå för tillväxten.

4. Ericsson i fokus När det gäller efterfrågan på främst IT-konsulttjänster i Sverige måste Ericsson nämnas som en enskild part i sammanhanget. Fjolårets besparingsprogram förvandlade tusentals konsulter till ledig arbetskraft med överetablering och prisnedgångar som följd framför allt i Stockholmsregionen.

Inte heller Ericsson går in i det nya året med direkt högt ställda förväntningar men skulle koncernen få fart på hjulen vore det ett mycket välkommet besked för konsultbranschen. Även om Ericsson säkert drar sig för att ta in så många konsulter i den egna organisationen igen är outsourcing och underleverantörsavtal en tänkbar tillväxtväg för IT-konsulterna i en ljusare framtid.

5. Konsolideringen fortsätter Förutom en väntad efterfrågeökning under 2002 är konsolideringen bland flera av IT-industrins delmarknader i fokus det kommande året. Krisbolag som säljs på bottennivåer lär vi få se fler av. Men viktigare för branschen i stort är att det relativt goda börsklimatet under hösten håller i sig. Det ger den trygghet som behövs för att branschaktörerna ska våga ge sig in i mer tillväxtorienterade buddiskussioner.

Det finns ett stort behov av den här typen av affärer både i Sverige och Europa, inte minst inom konsultsektorn. Telecas nämnda köp av AU-system är en sådan affär som siktar på fortsatt tillväxt genom bolagsköp. Enligt det nyligen publicerade prospektet står fortsatta bolagsköp högt på agendan. Även Icon Medialab talar om fortsatt förvärvstillväxt i samband med att bolaget nu lägger bud på holländska Lost Boys och säkrar ny finansiering.

6. Stor blir större Även om just internetkonsulternas tillväxtdrömmar kom på skam förra året är det mycket som talar för att den underliggande trenden att stor blir större håller i sig. Vad Tietoenator, WM-data, danska Maersk Data och norska Merkantildata väljer att göra i år blir därför mycket intressant.

Under 2002 får vi också svaret på frågan om amerikanska Hewlett-Packard lyckas genomföra köpet av konkurrenten Compaq, en jätteaffär som om den lyckas påverkar hela den globala IT-branschen.

Köpet är naturligt i perspektivet att marginalerna minskar och efterfrågan väntas vara fortsatt låg när det gäller hårdvara och då framför allt persondatorer. Skulle köpet gå igenom blir det nya HP större än marknadsledande Dell på persondatorer.

7. Hårdvara allt mer internationellt Hårdvara i klassisk bemärkelse har på senare år inte varit någon större angelägenhet på Stockholmsbörsen som en följd en rad bolagsuppköp och kraftig utslagning. Scribona är idag det enda börsbolaget som kan försvara de svenska färgerna gentemot de amerikanska jättarna Ingram Micro och Computer 2000.

Scribona har under det senaste året lagt de sista pusselbitarna i en nordisk distributionsapparat men dras med lönsamhetsproblem. Frågan är hur länge bolaget orkar fortsätta på egen hand i den kraftiga konsolideringsvågen. Räkna med att storägaren Bure inte lär sitta overksam vid sidan av spelplanen.

8. Osäkerheten kvar på börsen Värderingsmässigt råder det oenighet om de svenska IT-aktierna är rätt värderade för stunden. Uppgången sedan slutet på september ses av vissa som naturlig då det värsta verkar vara över medan skeptikerna varnar för att uppgången inte bygger på någon ökning av efterfrågan.

I nuläget kan båda lägren ha rätt eftersom efterfrågesignalerna under det nya året är så vaga. Vacklande prognoser och hög osäkerhet gör att risken (och chansen) för kraftiga kursrörelser är fortsatt hög i de enskilda IT-bolagen.

Men för branschen som helhet måste allt annat än ett kursfall på bred front ses som positivt 2002. Även en i stort sett plan indexkurva är bra för en industri som måste få fast mark under fötterna för att börja röra sig framåt igen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF