Linde: Finland går troligen med i Nato

Finland kommer med största sannolikhet att gå med i försvarsalliansen Nato. Det säger utrikesminister Ann Linde (S) i SVT:s Agenda.
Linde: Finland går troligen med i Nato - ann-linde-900
Ann Linde. Foto: Burhan Ozbilici/TT
”Det tror jag att man kan säga ganska säkert”, uppger hon i intervjun.

Finlands president Sauli Niinistö kommer senast den 12 maj att ge besked om vad han anser om ett finländskt Natomedlemskap. Ann Linde uppger samtidigt att det troligen kommer att bli ett ”ja” för grannlandet.

”Det tror jag att man kan säga ganska säkert, vi hade det finländska utrikesutskottet i Sverige förra veckan och det var entydigt även från mitt eget parti som inte formellt har tagit ställning ännu. Men även deras representanter sa att så kommer det att bli eftersom att opinionen har svängt så kraftigt och nästan alla partierna har bytt åsikt på grund av vad Ryssland har gjort”, säger Linde i intervjun.

Utrikesministern vill inte själv svara hur nära Sverige är ett Natomedlemskap. Opinionen har den senaste tiden svängt rejält i frågan, även inom hennes egna parti.

”Sverige och Finland har varit militärt alliansfria. Det har sänkt spänningarna i vårt område, det har tjänat Sverige väl och har bidragit till en stabilitet i vårt område. Om nu Finland går med då gäller inte samma sak längre och då måste vi se vad det då blir för slutsatser för vår del.”

I veckan kommer Ann Linde att besöka såväl Washington som Ottawa.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets