Londonbörsen kräver att EU griper in mot konkurrenterna
LSE:s ordförande Don Cruickshank uppmanar EU-kommissionen att tvinga stora börsaktörer som Deutsche Börse och Euronext (börserna i Paris, Bryssel och Amsterdam) att separera själva aktiehandeln från de omgivande processerna (så kallade ”clearing- och settlementsystemen”) på samma sätt som idag görs i USA. Utspelet sker i samband med en konferens om den europeiska värdepappersmarknaden, anordnad av The Royal Institute of International Affairs i London idag, skriver Financial Times.
På den amerikanska aktiemarknaden sköts handelsprocesserna av en särskild organisation, Depositary Trust & Clearing Corporation (DTCC), vars syfte är att främja lägsta möjliga kostnader för investerare. I Europa ligger denna verksamhet mestadels i händerna på enskilda nationella aktörer vilket gör att de i flera fall hamnar under samma paraply som själva handelsverksamheten.
Storbritannien är ett undantag, där man har separerat verksamheterna enligt amerikansk förlaga. För Londonbörsens del har det inneburit att man blivit en betydligt mindre aktör än konkurrenterna Deutsche Börse och Euronext.
Don Cruickshank kräver nu att Europa får ett eget DTCC och uppmanar EU-kommissionen att säkra ”rättvisa, rimliga och icke-diskriminerande samarbeten”. Hans huvudargument mot den rådande fullservice-modellen är att den bryter mot EU:s konkurrensregler och dessutom medför onödigt höga kostnader för investerarna. Enligt Cruickshank skulle kostnaderna för själva handelsprocesserna kunna kapas med 80 procent, från 1,5 miljarder euro till 300 miljoner euro, genom en uppdelning. Det skulle dessutom tillåta börser att tävla mot varandra i att erbjuda de billigaste handelstjänsterna.
Utspelet har förvisso Deutsche Börse och Euronext som primär måltavla, men de som egentligen får bollen i händerna är EU:s myndigheter. Cruickshanks inlägg blir nu ytterligare bränsle i debatten om vilken som är den bästa strukturen för europeisk värdepappershandel och eldar på en redan pågående utredning som kommissionen gör i frågan. Den undersökningen skedde på uppmaning av Alexandre Lamfalussy, som för EU:s räkning lett en kommitté om en likriktning av de europeiska kapitalmarknaderna.
Don Cruickshank är en minst sagt färgstark person i det europeiska börsklimatet, inte minst efter det att han kraftfullt motsatt sig svenska OM-gruppens försök att köpa LSE i höstas. I samband med detta fick han själv massiv kritik, även från sina egna aktieägare, för att sakna en modern vision och strategi för anrika LSE. Dagens utspel kan ses mot det faktum att Londonbörsen siktar på en börsnotering innan årets slut och därmed är i behov av att framstå som ett modernt och förtroendeingivande företag för investerarna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.