Majoriten av fondförvaltarna spår försvagad tillväxt i Europa

Majoriteten av fondförvaltarna (70 procent) bedömer att den europeiska tillväxten kommer att försvagas under kommande månader som en följd av åtstramning av penningpolitiken.
Majoriten av fondförvaltarna spår försvagad tillväxt i Europa - Earns-Bank of America
AP Photo/Michael Dwyer

Detta är i linje med bedömningen i förra månaden. Andelen som förväntar sig europeisk recession ligger nu på 52 procent mot 37 procent förra månaden.

Det framgår av Bank of Americas European Fund Manager Survey i juni.

En majoritet (52 procent) tror att amerikanska tillväxten kommer att bromsa in till följd av Feds räntepolitik men samtidigt bedöms ekonomin vara motståndskraftig. I förra månaden var nivån 30 procent. Endast 26 procent räknar med en hårdlandning i den globala ekonomin.

50 procent av svarsdeltagarna bedömer att efterfrågeförstöring (demand destruction) kommer att vara det dominerade makrotemat under kommande månader, även om det minskat från 56 procent i förra månaden. Andelen som tror att den höga inflationen kommer bestå ökar till 25 procent från 16 procent. Andelen som bedömer att kreditåtstramning är den största risken har minskat från 33 till 22 procent. På 12 månaders sikt är de flesta ense om att inflationen kommer att sjunka.

73 procent räknar med nedgångar på europeiska marknader under kommande månader till följd av penningpolitiska åtstramningar, vilket är marginellt högre än månaden innan. På 12 månaders sikt bedöms samtidigt marknaderna stiga enligt en majoritet på 52 procent (upp från 44 procent).

Netto bedömer 23 procent att europeiska aktier är övervärderade, vilket är den högsta andelen sedan december.

Vidare ser 48 procent av de svaranden en nedgång för europeiska cykliska bolag i förhållande till defensiva bolag, som en följd av avtagande tillväxt. I månaden innan låg nivån på 53 procent.

De tre största överviktade sektorerna är desamma som förra månaden, dock med en liten förändring i ordningen, där kraft (utilities) nu är den mest föredragna sektorn, följt av teknologi och läkemedel. Fastigheter rankas som den mest ogillade sektorn för fjärde månaden i rad, följt av bygg och media. Bankerna är fortfarande lätt underviktade, men den övergripande negativa inställningen har minskat och mindre än 5 procent anser att detta är den sektor som har störst nedsida, vilket är en minskning från nästan 15 procent förra månaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco