Marakanda siktar in sig på privata kunder

Telias och Föreningssparbankens storsatsning på e-handel inom den offentliga sektorn mottogs med en gäspning av aktiemarknaden när den presenterades i augusti. Nu går dock startskottet för den lansering som ska göra bolaget till Nordens ledande aktör inom internet och offentlig upphandling inom två år. Samtidigt breddar man verksamheten till att innefatta privata aktörer.

Telias och Föreningssparbankens samarbete inom e-handelsområdet presenterades i augusti som en storsatsning av betydande vikt, inte minst som en viktig del i Föreningssparbankens omsvängning mot elektronisk handel och internet. Det mottogs dock med en gäspning av marknaden och har sedan dess knappt låtit tala om sig alls. När lanseringen av varumärket nu påbörjas har dock varken omsättningsmål eller expansionsplaner påverkats av den nedåtgående spiral som e-handeln befunnit sig i under hösten. ”Det har inte varit så tyst som det verkat. Arbetet har varit i full gång med att ta in nya kunder, skapa en organisation, slutföra aktieägaravtalet och utveckla och installera systemen hos våra kunder”, säger Stefan Bergelind, VD för Marakanda, som blir bolagets nya namn.

Tillsammans med styrelseordföranden Gert Engman, vice VD på Föreningssparbanken och ansvarig för bankens verksamhet inom e-handel, utgör han ledningen i det nya bolaget vars affärsidé är att tjäna pengar på transaktioner som sker inom offentlig upphandling.

Kundtillströmningen har dock hittills gått trögt och antalet står och stampar runt ett 30-tal, vilket är samma siffra som för ett halvår sedan.

”Bolaget har rullat på i två-tre år under Telias tak, verksamheten är i full gång och vi skickar upp mot 100 000 fakturor per år. Sedan augusti har vi bland annat fått in Göteborgs Stad vilket är en mycket stor och viktig kund”, säger Gert Engman. ”Vi är dock medvetna om att vi har ett tungt arbete framför oss. Vi avser att vara den ledande aktören inom internetbaserad offentlig handel inom två år och kommer inom kort att starta verksamhet i Norge, Danmark och Finland.”

Någon lönsamhet är det dock inte tal om än på ett tag utan är beräknad till någon gång under 2003. Under det första fulla verksamhetsåret räknar man med att nå en omsättning på 80 Mkr och en personalstyrka runt 60 personer. För att uppnå detta breddar man nu kundbasen till att även innefatta små och medelstora företag. ”Den primära målgruppen är offentlig sektor och deras leverantörer, men vi vill inte utestänga någon typ av kund. Redan idag gör många av Telias dotterbolag sina upphandlingar via vår marknadsplats och vi hoppas naturligtvis att fler företag ska upptäcka möjligheten”, säger Gert Engman.

Föreningssparbanken har hittills satsat 250 Mkr i bolaget, för vilka man i gengäld fick 50 procent av ägandet, men investerar fortlöpande i projektet.

”Avsikten är att kapitalisera bolaget med 80 Mkr i den första vändan, vilket gör 40 Mkr från oss och 40 Mkr från Telia. Övrig finansiering får bero av hur verksamheten utvecklas och vilka intäkter den genererar”, säger Gert Engman.

VD Stefan Bergelind är dock inte orolig för bolagets fortsatta överlevnad trots det frostiga klimatet för e-handel.

”Vi har två stora, resursstarka ägare i ryggen som kommer att garantera dess överlevnad och se till att vi får den finansiering vi behöver.”

Inom 12-18 månader kommer man dock att se över ägarstrukturen och ta ett första steg mot att bredda ägandet. ”I dagsläget vet vi inte hur det kommer att se ut, det beror på hur verksamheten utvecklas. Men en börsnotering står fortfarande på agendan.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.